Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Stöd till studenter

Här hittar du information och länkar som kan vara till hjälp under din studietid.

Studenter samtalar.

SI mentorsverksamhet

Få stöd i dina studier av en mentor!

SI står för Samverkansinlärning eller "Supplemental Instruction"på engelska, och syftar till att förbättra din prestation som student och i förlängningen minska behovet av studieavbrott.

På Sociologen använder vi oss av SI, särskilt i grundkurserna i sociologi, men SI erbjuds till alla studenter oavsett tidigare kunskaper och färdigheter.

Vi har ett antal utbildade SI-mentorer som själva är studenter och som redan har gått den kurs de är mentorer för. Det är viktigt att mentorerna har kunskap om kursen, men SI-mentorn är inte en lärare utan en samtalsledare. I gruppen lär ni er genom att tillsammans diskutera och dela erfarenheter med varandra.

Ofta brukar mentorsgruppen träffas i anslutning till en föreläsning och tillfällena brukar läggas in i schemat för respektive kurs.

För att höra mer om SI kontakta studievagledare [at] soc [dot] lu [dot] se

 

Studieverkstaden

Hjälp för dig som vill ha hjälp med att förbättra din studieteknik, bli bättre på att skriva akademiska texter eller säkrare på att tala inför andra. Läs mer på lu.se/studera/livet-som-student/service-och-stod/studieverkstaden
 

Studenthälsan

Studenthälsan kan ge dig stöd och hjälp när du mår dåligt. Studenthälsan är inriktad på problem som tillhör studentlivet. Har du problem med exempelvis stress, prestations- eller tentaångest, rädsla att tala inför andra, prokrastinering, oro, alkoholproblem, sömnsvårigheter, nedstämdhet eller vill förändra din livsstil? Läs mer på lu.se/student/studenthaelsan
 

Pedagogiskt stöd

Stöd för studenter med funktionsnedsättning. Att ha en funktionsnedsättning, som till exempel en synskada, dyslexi eller adhd är inget hinder för roliga och spännande studier vid Lunds universitet! Läs mer på lu.se/studera/livet-som-student/service-och-stod/pedagogiskt-stod
 

Fler former av service och stöd på Lunds universitet

Lunds universitet erbjuder många olika sorters service och rådgivning för att din studietid ska bli så bra som möjligt. Läs mer på lu.se/studera/livet-som-student/service-och-stod
 

Lunds universitets centrala sidor för studenter

Här hittar du som studerar vid Lunds universitet mycket information. Läs mer på lu.se/studera
 

Lyssna på texter med TorTalk!

TorTalk är ett program som läser upp digital text. Det fungerar på både PC och Mac, och även på surfplattor som använder Windows. Med TorTalk kan du:

  • Lyssna på digital text i olika format (word, pdf, html, text...)
  • Lyssna på alla e-böcker och artiklar i fulltext
  • Själv bestämma uppläsningshastigheten
  • Välja bland 20 språk och 60 röster

Alla studenter och anställda vid Lunds universitet kan installera TorTalks på sina privata datorer. Programmet är också installerat på många studentdatorer och på bibliotekens datorer.

För installation på LU:s datorer (t ex studentdatorer, datorer i biblioteken och anställdas jobbdatorer), hämta program och installationsnyckel i LDC:s programportal.

Har du frågor, kontakta Åsa Forsberg, Universitetsbiblioteket, Lunds universitet
Asa [dot] forsberg [at] ub [dot] lu [dot] se
046-2229831, 070-2998909

Sociologiska institutionen
Lunds universitet
Besök: Paradisgatan 5, Hus G, Lund
Postadress: Box 114 , 221 00 Lund
Telefon: Studerandeexpeditionen +46 46-222 88 44, Lunds universitets växel +46 46-222 00 00

Samhällsvetenskapliga fakulteten