Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Punkare i Indonesien

Ett bra exempel på hur kulturella fenomen sprids bortom nationella och religiösa gränser
"MFS innebär så mycket mer än att bara göra en undersökning. Det ger en inblick i människor i en annan del av världens vardag. Det är en möjlighet att bryta den eurocentrism som ofrånkomligt färgar många undersökningar; att ifrågasätta det som presenterats som självklart för oss. Vi får en möjlighet att öppna våra sinnen och när vi förstår de omkring oss kan vi också förstå oss själva bättre."

Erik Hannerz startade sin forskarkarriär med ett MFS-stipendiat.

- Jag ska undersöka punkscenen i Indonesien.

Rummet på den statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala Universitet blev helt tyst.

Jag var den siste som berättade om mina planer av det 50-tal MFS-studenter som samlats i Uppsala för en genomgång. Jag tänkte för mig själv att jag kanske skulle ha lagt upp det bättre, lite mer akademiskt, typ; Jag ska undersöka de motkulturella rörelserna i det post-diktatoriska Indonesien. Det hade kanske kunnat minska reaktionerna från de övriga studenterna som nu tittade så konstigt på mig.

Jag var fullt medveten om att mitt ämnesval inte riktigt passade in bland de övrigas, jag skulle inte undersöka jämställdhet, demokrati, miljö eller ekonomi, jag skulle undersöka Indonesisk punk, punkt slut. Jag har nog aldrig känt mig så mycket som en sociolog som i det ögonblicket; jag ville gå förbi det självklara och i stället fånga det besynnerligas vardaglighet.

Punk i Indonesien, menade jag, utgjorde ett bra exempel på hur kulturella fenomen sprids bortom nationella och religiösa gränser. När jag nu så här i efterhand fått en förfrågan om att skriva en artikel riktad till de studenter som ska söka MFS i år känns denna händelse ännu viktigare.

Om vi enbart låter oss vara bundna av vad vi tror att de vi riktar oss till förväntar sig, riskerar vi att gå miste om tillfället att utforska nya stigar eller trampa nya vid sidan av gamla.

 

Erik Hannerz

 

Läs mer om Minor field studies (MFS).

Sociologiska institutionen
Lunds universitet
Besök: Paradisgatan 5, Hus G, Lund
Postadress: Box 114 , 221 00 Lund
Telefon: Studerandeexpeditionen +46 46-222 88 44, Lunds universitets växel +46 46-222 00 00

Samhällsvetenskapliga fakulteten