Familj, migration och välfärd (FAMIV)

Familje- och genusrelationer, migration och välfärdsfrågor

I vår forskningsmiljö arbetar vi med sociologiska analyser av familje- och genusrelationer, migration och välfärdsfrågor. Vi studerar bland annat migranters utsatthet och erfarenheter i skilda delar av världen, nya och föränderliga omsorgsrelationer i den svenska välfärdsstaten, betydelsen av dolda funktionshinder i arbetslivet, demografiska utmaningar för familjer i Kina, samt framväxten och betydelsen av olika arbetsmarknads- och familjepolitiska reformer i Sverige.

Vi arbetar framförallt med olika former av kvalitativa metoder, t.ex. etnografi, dokumentanalys och livshistoriska intervjuer, liksom med innovativ metodutveckling och metodologi (minnesarbete och dagboks- och teckningsintervjuer). Teoretiskt har vi olika ansatser, men vi förenas i vårt intresse av social ojämlikhet och stratifiering, inte minst så som det formulerats inom feministiska, queera och postkoloniala studier.

Anslag

• Sara Eldén: Omsorg om barn i de köpta barnpassningstjänsternas tidevarv: En studie av barnflickor, barn och föräldrar, RJ 2014-2017 (med Terese Anving)
    Care for children in an era of private market services: A study of nannies, children and parents
  • Maria Norstedt: Att berätta eller inte berätta - en studie om dolda funktionshinder i arbetslivet, AFA försäkringar 2013-2015
    To tell or not to tell – a study about hidden disabilities in working life
  • Åsa Lundqvist: Föräldrastödets politik: utveckling, former och aktörer, Forte, 2014-2016 (med Lisa Eklund)
    The Politics of Parenting Support. Development, Forms and Actors

Relaterad utbildning

Klass, kön och etnicitet (30hp) (SOCA45)

På denna kurs introduceras studenterna till grundläggande sociologisk teori, sociologiska begrepp och metoder för att analysera social stratifiering, makt och ojämlikhet i relation till kön, klass och etnicitet.

Klass, kön och etnicitet (7,5hp), delkurs på Sociologi: Fortsättningskurs (SOCA04)

I den här kursen fördjupas analysen av social ojämlikhet men fortfarande med utgångspunkt kön, klass och etnicitet. Kursen utgår från olika för sociologin centrala teman, som till exempel arbete, familj/intimitet, och kropp och identitet.

Sidansvarig:

Publikationer

• Receiving Gifts for Sex in Moscow, Kyiv, and Minsk: A Compensated Dating Survey
  • Anving, Terese (2012) Måltidens paradoxer. Om klass och kön i vardagens familjepraktiker. Lund University Press: Lund.
  • Eklund, Lisa och Mona Eklund (2015) ”Doing or Undoing Gender? An Explorative Study of Gender, Activities, and Well-being among People with Mental Illness Attending Day Centers in Sweden”, Society and Mental Health. doi:10.1177/2156869314568201
  • Eldén, Sara (2013) ”Inviting the messy: Drawing methods and ’children’s voices’”. Childhood; A Journal of Global Child Research. 20(1): 66-81.
  • Gren, Nina (2015) Occupied Lives. Maintaining Integrity in a Palestinian Refugee Camp in the West Bank. American University in Cairo Press
  • Kolankiewicz, Marta (2015) Anti-Muslim Violence and the Possibility of Justice. Lund University Press: Lund
  • Lundqvist, Åsa (2014) ”Activating Women in the Swedish Model”, Social Politics. International Studies in Gender, State & Society. doi:10.1093/sp/jxu025
  • Norstedt, Maria (2011) Berättelser om stroke och arbetsliv. Att upptäcka styranderelationer. Lund University Press: Lunds.

Telefon: +46 46-222 00 00 (växel) +46 46-222 88 44, +46 46-222 88 13 (sociologi och socialantropologi) +46 46-222 87 38 (pedagogik)