Nyheter

Antoinette Hetzler publicerad i internationell antologi om våldsprevention i skolan

antoinette hetzler Professor Antoinette Hetzler har bidragit till antalogin Feeling Safe in School: Bullying and Violence Prevention Around the World, publicerad av Harvard Education Press.

Sveriges sociologförbund hittar bästa doktorsavhandlingen i Lund

Sociologiska institutionen Lisa Flower vid Sociologiska institutionen tar emot Sveriges sociologförbunds utmärkelse för avhandlingen "Loyalty Work: Emotional interactions of defence layers in Swedish courtrooms”.

Folkliga metoder mot bristande tillgänglighet

En stiliserad bild på en person i rullstol Policys från FN, EU och enskilda nationer genomsyras av löften om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar. Men i praktiken går det trögt. Den som har en skada, använder rullstol eller permobil eller på andra sätt lever med nedsättningar måste därför ta till kreativa metoder för att ta sig fram i vardagen.

Åsa Lundqvist blir ny ledamot i en av Vetenskapsrådets beredningsgrupper

Sociologiska institutionens prefekt, professor Åsa Lundqvist, blir sakkunnig ledamot i Vetenskapsrådets beredningsgrupp för internationella postdocs.

Social diskriminering vanligt bland kinesiska män som exkluderats från giftermål

Lisa Eklund har bidragit till artikeln ”Reacting to social discrimination? Men's individual and social risk behaviors in the context of a male marriage squeeze in rural China”, publicerad i Social Science & Medicine.

Kampen mot kunskapsresistens förbiser vårt evolutionära arv

Folkmassa. Foto av Shelagh Murphy Sanningssökande och vetgirighet sägs vara unikt mänskliga särdrag. “Men grupptillhörighet är viktigare. Vi slutar lyssna till fakta om de nya insikterna äventyrar vår plats i gruppen”, säger Mikael Klintman, professor i sociologi. Men det finns knep att ta till. Nya berättelser om klimat, GMO, vaccination och andra infekterade ämnen skulle kunna göra debatten mindre polariserad.

Henrik Möller har disputerat

Trots det ogynnsamma datumet försvarade Henrik Möller framgångsrikt sin avhandling ”SPECTRAL MATTER: Materiality, Economy, and Culture of Burmese Jade in Contemporary China” fredagen den 13 december.

Lisa Flower tar emot pris

Bild på Lisa Flower av Emma Lord. Vetenskapssocieteten i Lund ger priset ur Olga och Thorild Dahlgrens fond till sociologen Lisa Flower för hennes doktorsavhandling.

Skotten i Malmö – intervju med socialantropologen Anna Hedlund

Flygbild över Malmö Skotten i Malmö upprör. Hur får man stopp på skjutningarna? Vad säger forskningen? Socialantropologen Anna Hedlund gör fältarbete om brottförebyggande åtgärder i Malmö och intervjuar nyckelpersoner inom socialtjänst, polis, kriminalvård och civilsamhälle.

Ojämlikhet och marknaden för privat barnomsorg växer i takt

Bild på kvinna och två barn på en bänk Att anställa en barnflicka eller au pair gör föräldrarna mer jämställda, men medför nya former av ojämlikhet inom och mellan familjer. Samtidigt tvingas barnen gå igenom svåra separationer till följd av branschens kortvariga anställningar, visar en studie från sociologiska institutionen vid Lunds universitet.