Britternas strategi att splittra Cypern möjliggjorde landets självständighet

Upprinnelsen till Cyperns självständigt från Storbritannien 1960 var inte resultatet av instrumentella rationella beräkningar. Istället försvårade en komplicerad serie interaktioner mellan flera aktörer de brittiska kolonisatörernas omdöme och ledde oavsiktligt till Cyperns frigörelse, skriver Chares Demetriou.

Lunds universitet har landets populäraste program i sociologi och socialantropologi

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik visar att båda programmen var de mest sökta inom respektive ämne.

Sociologens nya kandidatprogram inleder unikt samarbete med Studieverkstaden

Kandidatprogrammen i sociologi och socialantropologi blir de första på universitetet att arbeta integrerat med språkpedagoger för att höja den akademiska kvaliteten.

Omfattande verk om kollektiva förhandlingar i EU

Professor Anders Kjellberg har bidragit till “Collective bargaining in Europe: towards an endgame”, fyra band om kollektiva förhandlingar i EU-länder sedan år 2000.

Hur krogar får dig att dricka mer alkohol

Sébastien Tutenges har undersökt synliga och dolda tekniker barer och nattklubbar använder för att sälja mer alkohol och noterar att de används mest där besökarna är unga.

Advokater utför dolt emotionellt arbete på rättegångar

På svenska rättegångar är normen att professionella deltagare uttrycker känslor måttfullt och lite i smyg. För advokaten innebär det att hantera sina känslor för att förmedla olika intryck av sig själv till åklagare, domare och till sin klient, utan att balla ur emotionellt.

Sociologiska institutionen får ny adress

Sociologiska institutionen ligger nu på Sandgatan 11 Samma byggnad, men ny besöksadress. Från och med 1 juli ligger Sociologiska institutionen på Sandgatan 11.

Åttonde gången kandidater muckar från kriminologiprogrammet

klassfoto på kriminologiprogrammet vid avslutningsceremonin 2019 Under eftermiddagen den 5 juni avfirades ceremoniellt den åttonde årgången studenter vid kandidatprogrammet i kriminologi i LUX aula på Helgonavägen i Lund.

Vad händer om andelen fackanslutna fortsätter att falla?

Anders Kjellberg i sitt kontor 2019 I den uppmärksammade rapporten ”Den svenska modellen i fara?” slår sociologiprofessor Anders Kjellberg fast att andelen fackligt anslutna sjunkit från 77 till 67 procent sedan 2006, något som – om nedgången fortsätter – på sikt kan skada stora delar av svensk ekonomi.