Skotten i Malmö – intervju med socialantropologen Anna Hedlund

Flygbild över Malmö Skotten i Malmö upprör. Hur får man stopp på skjutningarna? Vad säger forskningen? Socialantropologen Anna Hedlund gör fältarbete om brottförebyggande åtgärder i Malmö och intervjuar nyckelpersoner inom socialtjänst, polis, kriminalvård och civilsamhälle.

Ojämlikhet och marknaden för privat barnomsorg växer i takt

Bild på kvinna och två barn på en bänk Att anställa en barnflicka eller au pair gör föräldrarna mer jämställda, men medför nya former av ojämlikhet inom och mellan familjer. Samtidigt tvingas barnen gå igenom svåra separationer till följd av branschens kortvariga anställningar, visar en studie från sociologiska institutionen vid Lunds universitet.

Bidragsanställningar riskerar att öka etnisk segmentering på arbetsmarknaden

Framsida på rapporten Anställningsbidragens roll i handeln Nyanlända arbetare riskerar att bli exploaterade om anställningsbidragen inte utformas på annat sätt, skriver sociologerna Olle Frödin och Anders Kjellberg i en ny rapport.

Uppsala universitet prisar Anders Hylmö

Anders Hylmö är postdoktor i forskningspolitik vid Företagsekonomiska institutionen. Foto: Theo Hagman Rogowski Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden tilldelar Anders Hylmö priset till Katrin Fridjonsdottirs minne för doktorsavhandlingen han disputerade på vid Sociologiska institutionen i Lund.

Vad kan du göra med din samhällsvetenskap efter examen?

Foto från presentation av Malmö stads verksamhet mot våldsbejakande extremism ”Sociologi” förekommer just nu i 28 av Arbetsförmedlingens 81 000 platsannonser – ”antropologi” bara en gång – och många tjänster syftar till en akademisk karriär. För blivande samhällsvetare är det inte självklart var och med vad de kan arbeta.

Britternas strategi att splittra Cypern möjliggjorde landets självständighet

Upprinnelsen till Cyperns självständigt från Storbritannien 1960 var inte resultatet av instrumentella rationella beräkningar. Istället försvårade en komplicerad serie interaktioner mellan flera aktörer de brittiska kolonisatörernas omdöme och ledde oavsiktligt till Cyperns frigörelse, skriver Chares Demetriou.

Lunds universitet har landets populäraste program i sociologi och socialantropologi

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik visar att båda programmen var de mest sökta inom respektive ämne.

Sociologens nya kandidatprogram inleder unikt samarbete med Studieverkstaden

Kandidatprogrammen i sociologi och socialantropologi blir de första på universitetet att arbeta integrerat med språkpedagoger för att höja den akademiska kvaliteten.

Omfattande verk om kollektiva förhandlingar i EU

Professor Anders Kjellberg har bidragit till “Collective bargaining in Europe: towards an endgame”, fyra band om kollektiva förhandlingar i EU-länder sedan år 2000.

Hur krogar får dig att dricka mer alkohol

Sébastien Tutenges har undersökt synliga och dolda tekniker barer och nattklubbar använder för att sälja mer alkohol och noterar att de används mest där besökarna är unga.