Betydligt vanligare med kollektivavtal i norra Sverige

Varför har IT-företag i norra Sverige betydligt oftare kollektivavtal jämfört med IT-företag i Stockholm? Anders Kjellberg, professor i sociologi, har intervjuats av Unionens medlemstidning Kollega och svarar på frågan.

Radikala svängningar inom svensk migrationspolitik analyseras

Johan Sandbergs artikel “Beyond Granted Asylum—Labor Market Integration Challenges in Sweden” har publicerats i det senaste numret av SAIS Review, om migration och dess konsekvenser.

Dagens fackförbund kan förlora till ”gula” fackföreningar som lovar arbetsfred

Anders Kjellberg, professor i sociologi, varnar för att ”gula” fackföreningar som lovar oorganiserade småföretag arbetsfred och billiga avtal kan få fotfäste i Sverige om stridsåtgärdsutredningen inte tänker sig för. De fackförbund som finns idag kan förlora rätten att tillgripa stridsåtgärder för att få till stånd kollektivavtal om ett så kallat gult fack redan tecknat ett sådant.

Nytt interdisciplinärt projekt om urban kreativitet

Universitetslektor i sociologi Erik Hannerz kommer att tillsammans med Peter Bengtsen från avdelningen för konsthistoria och visuella studier samordna ett Pufendorf-projekt om urban kreativitet.

Debatt: ”Det ligger inte i Sveriges intresse att skicka visselblåsare och utrikeskorrespondenter i fängelse"

Alexandra Franzén, doktorand i sociologi, har skrivit en debattartikel i Sydsvenskan om SOU 2017:70 som föreslår att meddelar- och tryckfriheten när det gäller svensk säkerhets- och utrikespolitik ska begränsas.

Minskad organisationsgrad för både tjänstemän och arbetare

Både andelen fackligt anslutna tjänstemän och andelen fackligt anslutna arbetare minskade mellan 2016 och 2017 visar Anders Kjellberg i sin nya rapport.

"Hur kan du försvara en terrorist?"

Drottninggatan i Stockholm efter terrordådet. Under veckan har den terrormisstänkte Rakhmat Akilov själv berättat i rätten om attacken på Drottninggatan i Stockholm då fem personer miste livet. Lisa Flower, emotionssociolog, har tittat närmare på hur försvarsadvokater förhåller sig till allvarliga brott och hur de hanterar sina känslor i rättssalen.

Jämställdhetsfrågorna har blivit kontroversiella – igen

Forskning om ojämlikhet och genus är för många ett rött skynke. Det menar professorn i sociologi Åsa Lundqvist som på kvinnodagen, inom ramen för Sociologdagarna, håller i en paneldiskussion om varför genusfrågorna återigen har blivit kontroversiella.

Högkonjunkturen kan minska intresset för facket

TCO:s tidning Arbetsvärlden skriver om medlemsantal och intervjuar Anders Kjellberg, professor i sociologi. "2017 blev TCO-medlemmarna drygt 10 000 fler. Det innebär att den tidigare stora tillströmningen till tjänstemannafacken har avtagit. En förklaring kan vara högkonjunkturen, menar forskare."

Klyftan vidgas mellan fackligt anställda arbetare och tjänstemän

De flesta fackmedlemmar är idag tjänstemän och andelen fackligt anslutna har inte varit så låg sedan 70-talet. Anders Kjellberg, professor i sociologi här på sociologiska institutionen har intervjuats av Dagens Arena och Ekonomiekot Extra i Sveriges Radio P1 och diskuterar bland annat vilken betydelse den 25-procentiga skattereduktion på fackavgiften som införs i juli i år kommer att ha.