Advokater utför dolt emotionellt arbete på rättegångar

På svenska rättegångar är normen att professionella deltagare uttrycker känslor måttfullt och lite i smyg. För advokaten innebär det att hantera sina känslor för att förmedla olika intryck av sig själv till åklagare, domare och till sin klient, utan att balla ur emotionellt.

Sociologiska institutionen får ny adress

Sociologiska institutionen ligger nu på Sandgatan 11 Samma byggnad, men ny besöksadress. Från och med 1 juli ligger Sociologiska institutionen på Sandgatan 11.

Åttonde gången kandidater muckar från kriminologiprogrammet

klassfoto på kriminologiprogrammet vid avslutningsceremonin 2019 Under eftermiddagen den 5 juni avfirades ceremoniellt den åttonde årgången studenter vid kandidatprogrammet i kriminologi i LUX aula på Helgonavägen i Lund.

Vad händer om andelen fackanslutna fortsätter att falla?

Anders Kjellberg i sitt kontor 2019 I den uppmärksammade rapporten ”Den svenska modellen i fara?” slår sociologiprofessor Anders Kjellberg fast att andelen fackligt anslutna sjunkit från 77 till 67 procent sedan 2006, något som – om nedgången fortsätter – på sikt kan skada stora delar av svensk ekonomi.

Patientorganisationer riskerar sin trovärdighet när läkemedelsföretag står för notan

Läkemedelsindustrin i Storbritannien donerade motsvarande 700 miljoner kronor till brittiska patientorganisationer mellan 2012 och 2016. Nära en tredjedel gick till att finansiera PR och påverkansarbete vilket kan leda till förlorat förtroende för organisationerna, varnar en studie från Lunds universitet och universitet i Bath. – I Sverige finns samma problematik, säger Shai Mulinari, en av författarna bakom studien som publiceras i British Medical Journal.

Studentföreningen Doxa invigde med övervakningskapitalism

Studenter minglar innan Doxas första panelsamtal Sociologiska institutionens nya studentförening Doxa inledde sin verksamhet kvällen den 14 maj med ett panelsamtal om övervakningskapitalism, en företeelse som experterna tror kommer växa kraftigt på kort tid.

Matthias Abelin har disputerat

Matthias Abelin har försvarat sin avhandling i ämnet socialantropologi "A Swedish Dilemma: Culture and Rule of Law in Swedish Sickness Insurance" idag, fredagen 10 maj april klockan 13 i Edens hörsal i Lund.

Humoristisk lek med etniska stereotyper kan skapa sociala band

Framsides bild till nyhet om Henriette Frees Henriette Frees Esholdt har skrivit artikeln "Virgins, Terrorists, and Ten Children: Immigrants' Humorous Play with Ethnic Stereotypes in Bonding with Danes in the Workplace" som publicerats i tidskriften Symbolic Interaction.

Föreläsning om skjutningar i kriminella miljöer

Elin Jönsson utanför Eden i Lund. I morse var före detta student på Kriminologiprogrammet Elin Jönsson på plats i Edens hörsal för att berätta för nuvarande studenter på programmet om sin utredning på Brå "Skjutningar i kriminella miljöer". Hon fokuserade på hur hon praktiskt jobbat med sin utredning för att studenterna, som snart själva ska jobba med miniutredningar, ska få inblick hur det fungerar ute i verkligheten.