Föreläsning om skjutningar i kriminella miljöer

Elin Jönsson utanför Eden i Lund. I morse var före detta student på Kriminologiprogrammet Elin Jönsson på plats i Edens hörsal för att berätta för nuvarande studenter på programmet om sin utredning på Brå "Skjutningar i kriminella miljöer". Hon fokuserade på hur hon praktiskt jobbat med sin utredning för att studenterna, som snart själva ska jobba med miniutredningar, ska få inblick hur det fungerar ute i verkligheten.

Näringslivets ökande globalisering förändrar maktförhållandena

Mats Wingborg uppmärksammar i Dagens Arena den tilltagande globaliseringen av näringslivet utifrån statistik presenterad i sociologiprofessor Anders Kjellbergs kapitel i antologin Arbete & Välfärd (Lund 2019).

Ändrade renlighetsideal i klimatkrisens spår?

Vi använder mycket vatten, energi och tvättmedel för att passa in i ett förväntat renlighetsideal snarare än för att klara hygienen. För att snabba på beteendeförändringar förespråkar en ny avhandling att energiförbrukningen på exempelvis tvätt- och diskmaskiner synliggörs.

Tullia Jack har disputerat

Tullia Jack har försvarat sin avhandling i ämnet sociologi med avhandlingen "Negotiating Conventions: cleanliness, sustainability and everyday life" idag, 19 december klockan 13 i Palaestras hörsal i Lund.

Många på subventionerade jobb inom restaurangbranschen saknar kollektivavtal

Tidningen Handelsnytt och Hotell och Restaurang Fackets tidning uppmärksammar en rapport från Sociologiska institutionen som tar upp villkoren för så kallade bidragsanställda.

Fackförbund slås samman för större inflytande och minskad konkurrens

Det rör på sig i den fackliga världen, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi. Fler förbund planerar sammanslagningar som till exempel Saco-förbunden Jusek och Civilekonomerna. Ett av skälen är att minska konkurrensen om delvis samma akademikergrupper. Ett annat är att ett stort förbunds ord väger tyngre än ett mindre såväl i samhällsdebatten som bland facken själva.

Gränsöverskridande polisarbete bygger på förtroende

Bild på polis vid svenska gränsen. För att kunna bekämpa gränsöverskridande brottslighet krävs förtroende och personliga kontakter mellan gränspoliser från olika länder. Gemenskap är avgörande för ett lyckat samarbete, konstaterar Sophia Yakhlef från Lunds universitet i en ny avhandling.

Har svenska grundskoleelever bivit våldsammare?

Sociologiprofessor Antoinette Hetzler har ägnat många år åt att studera arbetsmiljö för lärare och skolpersonal och diskuterar detta i Sveriges Radios Skolministeriet.

Är kontanter effektivast för att utrota hunger?

Johan Sandberg, biträdande lektor och doktor i sociologi, uttalar sig i Sveriges Radio om kontantbidragsprogram som biståndsorganisationer använder i sina försök att leta efter de effektivaste metoderna för att utrota hunger.

4 miljoner för projekt om omsorg mellan generationer

Sara Eldén och Terese Anving har beviljats medel från Vetenskapsrådet för projektet ”Omsorgsgörande mellan generationer. En studie av relationer, engagemang och omsorg i vardagens familjeliv” som kommer att löpa under tre år.