Varför vill vi inte ha arga domare?

Domare är människor, inte robotar och känslor är oundvikligen en del av deras dagliga liv. Lisa Flower kommenterar i The Conversation varför den amerikanska domaren Brett Kavanaugh anses olämplig som domare.

Många riskerar att bli fattigpensionärer

Inkomstförsäkring och tjänstepension. Viktiga för att klara ekonomin vid arbetslöshet och slippa bli fattigpensionär. Anställda på arbetsplatser utan kollektivavtal riskerar att bli utan tjänstepension och medlemmarna i fackförbundet IF Metall saknar inkomstförsäkring. Sociologiprofessor Anders Kjellberg kommenterar dessa två frågor i Expressen och Dagens Arbete.

Anders Hylmö har disputerat

Anders Hylmö har försvarat sin avhandling i ämnet sociologi med avhandlingen "Disciplined Reasoning. The mainstream-heterodoxy divide and styles of reasoning in Swedish economics" idag, 28 September klockan 10:00 i Edens hörsal in Lund.

Urban kreativitet börjar med en presentation i Lissabon

Erik Hannerz vid Sociologiska institutionen och Peter Bengtsen vid avdelningen för konsthistoria och visuella studier deltog nyligen i den årliga konferensen för gatukonst och urbankreativitet (Street Art & Urban Creativity Conference) i Lissabon, Portual. Här presenterade de sina planer för ett kommande tema om urban kreativitet.

Människor som fördomsfulla flockvarelser

Mångfald av människor varav ena håller i svenska flaggan. Empati är överskattat, nobelpristagaren Daniel Kahneman har missförståtts rejält och vi tycks ha blivit mer rädda för att konfrontera uppfattningar vi inte delar. Sociologen Mikael Klintman uttolkar vår politiska samtid utifrån ny kunskap inom neurovetenskap, sociologi och psykologi.

Många av SD:s väljare är LO-medlemmar

Professorn i sociologi Anders Kjellberg kommenterar det svenska valet och LO i tidningen Arbetet och i många tidningar världen över.

Gökhan Kaya har disputerat

Gökhan Kaya har försvarat sin avhandling i ämnet sociologi med avhandlingen "Aspirations, capital and identity: four studies on the determinants of life chances for young Swedes with an immigrant background" 12 September klockan 14:00 i Stora Algatans hörsal in Lund.

Forskare talar om "nya" konflikter inom politiken

Sociologer och andra forskare synar det svenska politiska landskapet inför valet 2018 i tidskriften Sociologisk Forsknings högaktuella valspecial.

Politikernas åsikter om straffrätt vilar inte på forskning enligt uppsats

STUDENTNYHETER: Den politik som partierna står för, och som stora delar av allmänheten håller med om och stödjer, baseras på antaganden som inte har något vetenskapligt stöd, bekräftas i en av vårens kandidatuppsatser ifrån Kriminologiprogrammet.

Hederpris till gedigen grundbok om arbetslivet

KURSLITTERATURPRISET 2018: Anders Kjellberg, professor i sociologi, har skrivit ett kapitel i boken "Arbete & Välfärd" som vunnit Studentlitteraturs kurslitteraturpris 2018.