Kvinnor tvekar inför att avslöja misshandlande partner

Photo of two upset women. Ben White, Unsplash. Svenska kvinnor talar om skammen, hoten och rädslan för att berätta i den nya artikeln "Revealing hidden realities: disclosing domestic abuse to informal others", som undersöker hur avslöjandeprocessen ser ut när det gäller våld i nära relationer. Artikeln är publicerad av Susanne Boethius och Malin Åkerström i Nordic Journal of Criminology, och tillgänglig som Open Access.

Läkemedelsindustrins finansiering av svenska patientföreningar

Tabletter i många färger. Foto: freestocks, unsplash. Många patientföreningar samarbetar med läkemedelsföretag, vilket har lett till oro för att kommersiella agendor kan påverka patientföreningarna.

Högre utbildningsnivå hos administratörer förändrar den akademiska arbetsplatsen

Bild på skrivbord med laptop, penna, block, kaffekopp och linjal. Hur har rollen för administratörer vid universitet och högskolor förändrats under 2000-talet? Det redovisar sociologerna Gunnar Olofsson och Ola Agevall i artikeln ”Administratörerna. Administration, kontroll och styrning vid svenska universitet och högskolor” publicerad i Tidskriften Arkiv.

Samverkan mellan gränspoliser undersöks i bästa doktorsavhandlingen

Close up of barbed wire. Sophia Yakhlef har fått Oscar II:s stipendium för sin avhandling United Agents. Community of Practice within Border Policing in the Baltic Sea Area.

"Föga troligt att Sverige är det enda landet där vetenskapen trumfar politiken"

Bild på Shai Mulinari I artikeln ”Sociologiska perspektiv på coronakrisen” publicerad av Sociologisk forskning, svarar bland andra Shai Mulinari på frågor om sociologins nytta vid kriser, varför länder agerat olika för att bemöta pandemin och vilken betydelse det har att forskare fått stort inflytande på regeringens beslutsfattande.

Lund lockar flest kriminologiintresserade studenter

Sociologiska institutionens gula hus med blå himmel och gula löv. Sociologiska institutionens kandidatprogram fortsätter att vara bland Sveriges mest populära samhällsvetenskapliga utbildningar.

Upplevelser av polisen bland ungdomar från etniska minoriteter

Finsk polis. Foto: Harri Kuokkanen / Unsplash Veronika Burcar Alm har bidragit till artikeln ”Suspected or protected? Perceptions of procedural justice in ethnic minority youth's descriptions of police relations” publicerad i Policing and Society.

Större chans att överleva om du litar på främlingar

Genrebild för att illustrera tillit till andra människor Männsikor som litar på andra löper lägre risk att dö än de som är misstroende, skriver sociologen Jan Mewes och hans kollegor i artikeln ”Trust, happiness and mortality: Findings from a prospective US population-based survey”, publicerad i Social Science & Medicine.

Antoinette Hetzler publicerad i internationell antologi om våldsprevention i skolan

antoinette hetzler Professor Antoinette Hetzler har bidragit till antalogin Feeling Safe in School: Bullying and Violence Prevention Around the World, publicerad av Harvard Education Press.

Sveriges sociologförbund hittar bästa doktorsavhandlingen i Lund

Sociologiska institutionen Lisa Flower vid Sociologiska institutionen tar emot Sveriges sociologförbunds utmärkelse för avhandlingen "Loyalty Work: Emotional interactions of defence layers in Swedish courtrooms”.