Hederpris till gedigen grundbok om arbetslivet

KURSLITTERATURPRISET 2018: Anders Kjellberg, professor i sociologi, har skrivit ett kapitel i boken "Arbete & Välfärd" som vunnit Studentlitteraturs kurslitteraturpris 2018.

Kan vi lära oss att leva tillsammans?

Vi och dom, mitt gäng och deras, vän eller fiende – hur ska vi kunna leva tillsammans i vår globaliserade och polariserade värld? Mikael Klintman, professor i sociologi, har tillsammans med Thomas Lunderquist och Andreas Olsson skrivit boken Gruppens grepp: Hur vi flockvarelser kan lära oss leva tillsammans.

Ny bok vill ge svar på vad som håller samman pedagogiken som vetenskap

Mattias Nilsson Sjöberg är redaktör för den nyutkomna antologin ”Pedagogik som vetenskap. En inbjudan” utgiven av Gleerups förlag.

Skiftande maktförhållanden mellan facken när robotar tar över

Professorn i sociologi Anders Kjellberg fick frågan av LO:s tidning Arbetet vad som händer när automatiseringen gör att många LO-jobb försvinner. Kjellberg framhåller att ett krympande LO påverkar maktförhållandena mellan centralorganisationerna LO, TCO och Saco.

"Ingen kan lura er med snygga stapeldiagram"

Studenterna som tar examen i Kriminologi våren 2018. STUDENTNYHETER: De nyexaminerade studenterna får peppande ord på vägen under examenshögtiden för kriminologiprogrammet som hölls i Stadshallen idag!

Betydligt vanligare med kollektivavtal i norra Sverige

Varför har IT-företag i norra Sverige betydligt oftare kollektivavtal jämfört med IT-företag i Stockholm? Anders Kjellberg, professor i sociologi, har intervjuats av Unionens medlemstidning Kollega och svarar på frågan.

Radikala svängningar inom svensk migrationspolitik analyseras

Johan Sandbergs artikel “Beyond Granted Asylum—Labor Market Integration Challenges in Sweden” har publicerats i det senaste numret av SAIS Review, om migration och dess konsekvenser.

Dagens fackförbund kan förlora till ”gula” fackföreningar som lovar arbetsfred

Anders Kjellberg, professor i sociologi, varnar för att ”gula” fackföreningar som lovar oorganiserade småföretag arbetsfred och billiga avtal kan få fotfäste i Sverige om stridsåtgärdsutredningen inte tänker sig för. De fackförbund som finns idag kan förlora rätten att tillgripa stridsåtgärder för att få till stånd kollektivavtal om ett så kallat gult fack redan tecknat ett sådant.

Nytt interdisciplinärt projekt om urban kreativitet

Universitetslektor i sociologi Erik Hannerz kommer att tillsammans med Peter Bengtsen från avdelningen för konsthistoria och visuella studier samordna ett Pufendorf-projekt om urban kreativitet.

Debatt: ”Det ligger inte i Sveriges intresse att skicka visselblåsare och utrikeskorrespondenter i fängelse"

Alexandra Franzén, doktorand i sociologi, har skrivit en debattartikel i Sydsvenskan om SOU 2017:70 som föreslår att meddelar- och tryckfriheten när det gäller svensk säkerhets- och utrikespolitik ska begränsas.