Nytt sätt att kategorisera prostitutionspolicy kan bli standard framöver

Petra Östergren under ett fältarbete 2017 i Nya Zeeland, det enda landet i världen med integrativ policy. Foto: Catherine Healy (2017). Socialantropologen Petra Östergrens forskning omprövar sättet som prostitutionpolicy diskuteras och får internationell respons och beröm. Hennes kapitel "Från nolltolerans till fullständig integration. Omprövning av prostitutionspolicy" har nu publicerats i handboken för global sexualitet The Sage Handbook of Global Sexuality. Enligt professor Hendrik Wagenaar vid Kings College i London är kapitlet en "banbrytande typologi för prostitutionspolicy" och "standardtypen under många år framöver" *.

Låt oss låtsas att detta inte är ett möte!

Foto på folk runt ett bord och en dator. Foto: Unsplash. Möten är vanliga i vårt samtida arbetsliv, men de förbises ofta i akademiska studier och definieras ibland som tomma eller tråkiga av anställda. Tre sociologiforskare bidrar nu med insikter om möteskultur.

Bilder som bevismaterial får stort bidrag från Europeiska forskningsrådet

Ett kollage med porträttfoton på sex olika forskare vid Lunds universitet. Fotokollage. Alison Gerber, lektor i sociologi, är en av sex forskare vid Lunds universitet vars forskning tilldelats femåriga startbidrag från Europeiska forskningsrådet (ERC). Forskarna representerar olika områden vid universitetet och har tilldelats startbidrag på motsvarande 100 miljoner kronor, totalt 9,5 miljoner euro. Alison Gerber ska studera hur bilder fungerar som bevismaterial.

”Undervisning och lärande sker i interaktion”

Bild på personer som interagerar runt en skärm. Veronika Burcar Alm, lärare vid Sociologiska institutionen, har i år utsetts till "meriterad lärare" av Samhällsvetenskapliga fakultetens Pedagogiska akademi.

Kvinnor tvekar inför att avslöja misshandlande partner

Foto på två ledsna kvinnor. Foto: Ben White, Unsplash. Svenska kvinnor talar om skammen, hoten och rädslan för att berätta i den nya artikeln "Revealing hidden realities: disclosing domestic abuse to informal others", som undersöker hur avslöjandeprocessen ser ut när det gäller våld i nära relationer. Artikeln är publicerad av Susanne Boethius och Malin Åkerström i Nordic Journal of Criminology, och tillgänglig som Open Access.

Läkemedelsindustrins finansiering av svenska patientföreningar

Tabletter i många färger. Foto: freestocks, unsplash. Många patientföreningar samarbetar med läkemedelsföretag, vilket har lett till oro för att kommersiella agendor kan påverka patientföreningarna.

Högre utbildningsnivå hos administratörer förändrar den akademiska arbetsplatsen

Bild på skrivbord med laptop, penna, block, kaffekopp och linjal. Hur har rollen för administratörer vid universitet och högskolor förändrats under 2000-talet? Det redovisar sociologerna Gunnar Olofsson och Ola Agevall i artikeln ”Administratörerna. Administration, kontroll och styrning vid svenska universitet och högskolor” publicerad i Tidskriften Arkiv.

Samverkan mellan gränspoliser undersöks i bästa doktorsavhandlingen

Close up of barbed wire. Sophia Yakhlef har fått Oscar II:s stipendium för sin avhandling United Agents. Community of Practice within Border Policing in the Baltic Sea Area.

"Föga troligt att Sverige är det enda landet där vetenskapen trumfar politiken"

Bild på Shai Mulinari I artikeln ”Sociologiska perspektiv på coronakrisen” publicerad av Sociologisk forskning, svarar bland andra Shai Mulinari på frågor om sociologins nytta vid kriser, varför länder agerat olika för att bemöta pandemin och vilken betydelse det har att forskare fått stort inflytande på regeringens beslutsfattande.

Lund lockar flest kriminologiintresserade studenter

Sociologiska institutionens gula hus med blå himmel och gula löv. Sociologiska institutionens kandidatprogram fortsätter att vara bland Sveriges mest populära samhällsvetenskapliga utbildningar.