Många på subventionerade jobb inom restaurangbranschen saknar kollektivavtal

Tidningen Handelsnytt och Hotell och Restaurang Fackets tidning uppmärksammar en rapport från Sociologiska institutionen som tar upp villkoren för så kallade bidragsanställda.

Fackförbund slås samman för större inflytande och minskad konkurrens

Det rör på sig i den fackliga världen, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi. Fler förbund planerar sammanslagningar som till exempel Saco-förbunden Jusek och Civilekonomerna. Ett av skälen är att minska konkurrensen om delvis samma akademikergrupper. Ett annat är att ett stort förbunds ord väger tyngre än ett mindre såväl i samhällsdebatten som bland facken själva.

Gränsöverskridande polisarbete bygger på förtroende

Bild på polis vid svenska gränsen. För att kunna bekämpa gränsöverskridande brottslighet krävs förtroende och personliga kontakter mellan gränspoliser från olika länder. Gemenskap är avgörande för ett lyckat samarbete, konstaterar Sophia Yakhlef från Lunds universitet i en ny avhandling.

Har svenska grundskoleelever bivit våldsammare?

Sociologiprofessor Antoinette Hetzler har ägnat många år åt att studera arbetsmiljö för lärare och skolpersonal och diskuterar detta i Sveriges Radios Skolministeriet.

Är kontanter effektivast för att utrota hunger?

Johan Sandberg, biträdande lektor och doktor i sociologi, uttalar sig i Sveriges Radio om kontantbidragsprogram som biståndsorganisationer använder i sina försök att leta efter de effektivaste metoderna för att utrota hunger.

4 miljoner för projekt om omsorg mellan generationer

Sara Eldén och Terese Anving har beviljats medel från Vetenskapsrådet för projektet ”Omsorgsgörande mellan generationer. En studie av relationer, engagemang och omsorg i vardagens familjeliv” som kommer att löpa under tre år.

Erik Hannerz och Peter Bengtsen intervjuade om Urban Creativity

Bild på Erik Hannerz och Peter Bentsen. Urban kreativitet ger liv åt gömda platser. I november-utgåvan av Lunds universitets magasin LUM intervjuas samordnarna av Pufendorf-temat om urban kreativitet, Erik Hannerz (sociologi) och Peter Bengtsen (konsthistoria och visuella studier).

Första studien om barnbarnen till nazismens offer

Bild på gamla skor. Barnbarnen till dem som överlevde Förintelsen identifierar sig stundtals som tredje generationens överlevare. För första gången har det gjorts en svensk studie om den här gruppen.

Lisa Flower har disputerat

Lisa Flower har försvarat sin avhandling i ämnet sociologi med avhandlingen "Loyalty Work: Emotional interactions of defence lawyers in Swedish courtrooms" idag, 30 oktober klockan 10:10 i Kulturens hörsal i Lund.

Sophia Yakhlef har disputerat

Sophia Yakhlef har försvarat sin avhandling i ämnet sociologi med avhandlingen "United agents: community of practice within border policing in the Baltic Sea area" idag, 26 oktober klockan 13:00 i Kulturens Auditorium i Lund.