Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sociologens forskare i media

Sociologiska institutionen, Lunds universitet, medverkan i media

Sociologisk och socialantropologisk expertkompetens kan användas för att belysa och analysera många olika områden som rör samhälle och kultur. Här presenteras ett axplock tidningsartiklar, debattinlägg samt radio- och TV-inslag då Sociologiska institutionens forskare medverkar och bidrar med sin expertkompetens.


2022-12-01

"Da han selv drak med, blev både noter og beslutninger dårlige" i danska tidningen djoefbladet.dk

Sébastien Tutenges, docent i sociologi, har ägnat de senaste 20 åren åt att undersöka kollektivt berusning genom fältstudier inom nattlivet.

Man kan komma nära människor när man gör fältarbete bland fulla unga, även om man själv är nykter, säger han till danska tidningen Djoefbladet som pratade med honom om hans arbetssätt.


2022-10-23

"Danska kriminologen: Hårdare straff inte alltid lösningen" i SVTs program Agenda.

Sociologen och kriminologen David Sausdal varnar för att se Danmarks skärpta kriminalpolitik som en universallösning på det svenska gängvåldet.


2022-10-23

"Danska kriminologen: Hårdare straff inte alltid lösningen" i SVT Nyheter

Den nya svenska regeringens kriminalpolitik är inspirerad av de danska gänglagarna. Men den danska kriminologen David Sausdal varnar för att se Danmarks skärpta kriminalpolitik som en universallösning på det svenska gängvåldet.

– Det man vet från forskningen och som bidragit till att bekämpa gängkriminaliteten är inte hårdare straff, utan snarare bra polisutredningar och att öka uppklarningsprocenten, säger han i SVT Agenda.


2022-10-22

"Varning för övertro på danska idéer" i Svenska Dagbladet

Dansk kriminalpolitik är en viktig förebild för Sveriges nya regering.

Men sociologen och kriminologen David Sausdal höjer ett varnande finger – dansk kriminalpolitik är inte en patentlösning för att få stopp på skjutningar och gängkriminalitet, anser han.


2022-10-14

Dalia Abdelhady, docent i sociologi, talar i Sveriges radios podd på arabiska "Sweden Arabic Radio".

“The problem is not who is targeted by hate speech, but the very fact that hate speech exists” ("Problemet är inte vem som är målet för hatretorik, utan snarare det faktum att talet redan finns.")

En undersökning gjord av Malmö kommun visar att 70 % av hatinnehållet på nätet i Malmö kommun är riktat mot muslimer och personer med mellanöstern eller nordafrikansk härkomst.


2022-10-02

Faren for feildiagnostisering av varslingssakene i Forsvaret (Faran för feldiagnostik av anmälningsärenden i Försvarsmakten)
 
Håkan Silverup, doktorand har skrivit ytterligare en artikel i norska "Forsvarets Forum" om vikten av att söka vad är orsaken, uppkomsten och ursprunget till oönskade beteende är i militära organisationer.


2022-09-28

Experter tillbakavisar ministerns uttalande om otrygghet

Makthavarna kan öka känslan av otrygghet genom att prata om otrygghet skriver Danmarks radio i en artikel. "Mattias Tesfaye (S) tror inte att folk blir otrygga för att man pratar om otrygghet. Experter håller inte med."

Docent i sociologi här vid Lunds universitet David Sausdal säger in artikeln:

– Det finns gott om forskning som pekar på att människors otrygghet också påverkas av det samtal de för i samhället. Det vill säga vad man kan läsa i media och vad politikerna säger.


2022-09-23

Detektor: En frygtindgydende minister på dr.dk 

Kriminolog och docent i sociologi David Sausdal har bidragit till DRs (Danmark radios) podcast Detektor, där han diskuterar otrygghet och hur politikerna kan öka otryggheten när de felrepresenterar den faktiska brottsligheten, samt risken för att utsätts för brott.


2022-09-22

Företag räddas av otydligt regelverk om stöd till patientföreningar

Shai Mulinari, docent i sociologi, har intervjuats i Dagens Medicin som skriver: "Branschnämnden NBL lät i somras bli att yttra sig över en massanmälan om att 15 läkemedelsföretag inte hade offentliggjort värdet på en del av sitt stöd till patientföreningar. Forskaren Shai Mulinari, som gjorde anmälan, är kritisk."

Intervjun refererar till en vetenskaplig artikel som publicerades tidigare i år: Disclosure of Pharmaceutical Industry Funding of Patient Organisations in Nordic Countries: Can Industry Self-Regulation Deliver on its Transparency Promise?


2022-09-20

Klubbdöd i Sverige – dejtingappar kan vara förklaring

Sveriges radios P3 Nyheter har publicerat ett inslag där de intervjuar Sébastien Tutenges, docent i sociologi.


2022-09-01

Förföräldrar – en svensk motsvarighet till grandparents

Linn Alenius Wallin, doktorand i sociologi, skriver i Tidningen Språkbruk. "Varför finns det inte ett ord på svenska som sammanfattar alla far- och morföräldrar, likt engelskans grandparents eller finskans isovanhemmat?"

Hennes avhandling handlar om omsorg mellan generationer i bonusfamiljer.


2022-08-23

Nya danska åtgärder för att knäcka gängen

Sydsvenskan skriver att David Sausdal, sociolog och kriminolog vid Lunds universitet, inte är "säker på att det nya paketet är den rätta vägen att gå. Han är särskilt skeptisk till straffskärpningar och pekar på en tidigare rapport från justitiedepartementet i Köpenhamn."


2022-08-21

Ondskapen i demokratiske militære organisasjoner -- Konsekvensen av å utøve den militære volden - i hverdag som i krig.
 
Håkan Silverup, doktorand i sociologi, har skrivit en krönika i norska "Forsvarets Forum" som syftar till att diskutera en inordnad kraft av våld i militära organisationer, som ena stunden syftar till något gott, är legalt och moraliskt rättfärdigat och i andra stunden är ondskefullt, brottsligt och obefogat.


2022-08-19 – 2022-08-21

Kina behöver fler barn – vill minska aborterna

Lisa Eklund, docent i sociologi, kommenterar Kinas nya satsning för att få upp födelsetalen i en artikel från TT. Artikeln återfinns i Svenska dagbladet och Expressen. Citat från intervjun är även med i ledaren Låt Kinas barn komma med storken i Sydsvenskan.


2022-07-11
 
Talkshowen Go'morgen Danmark i TV2 hade en temavecka i juli, där de hyllade de danska småöarna, men också belyste några av de utmaningar som öborna brottas med idag. Tillsammans med Steffen Damsgaard, ordförande i Landdistrikters Fællesråd, kommenterade Jens Westerskov Andersen, doktorand i sociologi vid Lunds universitet, de avfolkningstrender som invånarna i Tunø i Odder kommun står inför under dessa år.


2022-06-26 – 2022-06-30

Sébastien Tutenges, docent i sociologi, har intervjuats av flera danska tidningar. Han fick frågan hur festivalbesökare kunde förväntas bete sig på festivaler efter perioden av covid-restriktioner. Tutenges sa att det kan vara förvirrande för ungdomar att gå på festivaler, speciellt om det är deras första gång.

Politiken skriver: ”Nu åbner Roskilde igen. Hvad kan vi forvente?” (Nu öppnar Roskilde igen. Vad kan vi förvänta oss?)

Jyllands-Posten skriver: ”De yngste årgange har ikke lært den danske festkultur at kende, inden de lander blandt 135000 mennesker på Roskilde Festival” (De yngsta årskullarna har inte lärt känna den danska festkulturen innan de landar bland 135 000 personer på Roskilde Festival)


2022-06-01

Professor varnar: utredningen av a-kassan kan underminera partsmodellen

Tidningen Arbetsvärlden skriver: "A-kassa En reformering av a-kassorna kan rejält försvaga partsmodellen menar professor Anders Kjellberg som haft ett möte med den pågående utredningen. Men LO och PTK tonar ner kritiken."


2022-05-12

Den fackliga styrkan kommer att bli större

Anders Kjellberg, professor i sociologi och expert på fackliga sammanslagningar kommenterar löneutveckling i Lärarförbundets tidning.

"Fackavgift och svårare för arbetsgivaren att spela ut medlemsgrupper mot varandra. Fackprofessorn Anders Kjellberg redovisar poängerna med storfack."


Anders Kjellberg, professor i sociologi, i programserien "Det nya tjänstefolket", Sveriges Radio P1

7 april kl 10.35-11.00: ”Fredrik levererar mat”. Anders är med 6.55 in i programmet och ca 19.10. Lyssna på Sveriges Radios webbplats.
 
21 april kl 10.35-11.00: ”Kajsa jobbar på lager”: Anders är med ca 13.20 in i programmet. Lyssna på Sveriges Radios webbplats.
 
5 maj kl 10.35-11.00: ”Vladimir jobbar som cykelbud”. Anders är med ca 7.25. Lyssna på Sveriges Radios webbplats.


2022-04-22

Henriette Frees Esholdt om att vara kvinnlig forskare i en sluten islamistisk extremistmiljö

Forskare i sociologi på Sociologiska institutionen i Lund Henriette Frees Esholdt och Kathrine Elmose Jørgensen (som var gästforskare på Sociologiska institutionen i höstas) intervjuades i Weekendavisen om sina erfarenheter av att vara kvinnliga forskare i förhållande till att få tillgång till en sluten islamistisk extremistmiljö.


2022-04-21

David Wästerfors: Det här kan bana väg för våldet. Läs artikeln (för prenumeranter) på Sydsvenskans webbplats.

Professor i sociologi David Wästerfors skriver på kultursidorna i tidningen Sydsvenskan efter upploppen i Sverige:

"Det finns mönster i de händelseförlopp som mynnar ut i sammandrabbningar. En ingrediens är när osynliga gränser överträds."


2022-05-04

Anders Kjellberg, professor i sociologi, i intervju: "Skolledarna blir starkare i ett förbund"

Tidningen Skolledaren har publicerat en intervju med Anders Kjellberg, professor i sociologi: "Skolledarna blir starkare i ett förbund". Läs intervjun på skolledarna.se
 
Intervjun finns även i den tryckta tidningen 4 maj nr 3 2022.


2022-03-29

David Wästerfors: Så kan man förstå en skolattack. Läs artikeln (för prenumeranter) på Sydsvenskans webbplats.

Professor i sociologi David Wästerfors skriver på kultursidorna i tidningen Sydsvenskan efter attacken på Malmö latinskola:

"På mindre än ett år har tre skånska skolor utsatts för väpnat våld av en elev. Går det att förklara? Forskningen har vissa svar – men man måste vara varsam med dem."


2022-03-24

Dalia Abdelhady, docent i sociologi, talar i Sveriges radios podd på arabiska "Sweden Arabic Radio".

“New Swedes prepare for war in Sweden” Sweden Arabic Radio.


2022-02-22

Dalia Abdelhady, docent i sociologi, talar i Sveriges radios podd på arabiska "Sweden Arabic Radio".

“Immigrants’ Voice is not heard” Swedish Arabic Radio.


2022-02-21

Alison Gerbers var ett av fem forskningsprojekt som drog in mest pengar förra året! Se artikeln (kräver prenumeration) på sydsvenskan.se

Doktor och biträdande universitetslektor i sociologi Alison Gerber är ansvarig för projektet Show and Tell, som ska studera hur filmer, bilder och rekonstruktioner används och uppfattas i exempelvis rättsprocesser. Projektet uppmärksammas i Sydsvenskan som ett av de fem forskningsprojekt som drog in mest pengar förra året!


2022-01-27

Dalia Abdelhady, docent i sociologi, talar i Sveriges radios podd på arabiska "Sweden Arabic Radio".

“Three municipalities out of 28 have plans to deal with marginalized areas” Swedish Radio Arabic Podcast.


2022-01-25
 
En nick till grannen och utsikt över havet: För Ajaja påminner Ærø om Grönland
 
Grönländska Ajaja flyttade med sin man Søren till Ærø för två och ett halvt år sedan. De är långt ifrån de enda öborna med kopplingar till Grönland, men varför är det så? Vi har frågat en medlem i Föreningen Norden, två forskare – däribland Jens Westerskov Andersen, doktorand i sociologi vid Lunds universitet – och paret själva.


2022-01-01

Docent i sociologi David Sausdal intervjuas i DR (Danmark radio) Genstart: Podcast om de danska gängpacketen.


2021-12-12

Danske kriminologen: Hårdare tag har inte hjälpt i Danmark

Tuffare tag mot gängkriminalitet har inte nödvändigtvis någon effekt påpekar sociolog och kriminolog David Sausdal i en intervju i SVT.

– Det man vet funkar är det sociala området: skolinsatser, sociala insatser och insatser i bostadsområden, säger David Sausdal till SVT.

Docent i sociologi David Sausdal jobbar som biträdande universitetslektor här på Sociologiska institutionen i Lund.


2021-10-28

"Carl-Göran Heidegren: Hegel var min livskamrat" i tidningen Fokus

Porträtt av sociologen Carl-Göran Heidegrens arbete där sociologi möter idé- och lärdomshistoria samt filosofi.


2021-08-24

Så bekämpar Danmark och Skottland gängrelaterad brottslighet

Sociologen och kriminologen David Sausdal talar i Sveriges radios P1 morgon om hur Danmark bekämpar gängkriminaliteten.


2021-02-05

Bo Isenberg, docent i sociologi diskuterar vår inre rasist i SR. Lyssna på avsnittet på sverigesradio.se