Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sociologens forskare i media

Sociologiska institutionen, Lunds universitet, medverkan i media

Sociologisk och socialantropologisk expertkompetens kan användas för att belysa och analysera många olika områden som rör samhälle och kultur. Här presenteras ett axplock tidningsartiklar, debattinlägg samt radio- och TV-inslag där Sociologiska institutionens forskare medverkar och bidrar med sin expertkompetens.


2024-06-26

David Sausdal deltog under Almedalen i ett rundabordssamtal om gängkriminalitet med bland andra statsminister Ulf Kristersson, rikspolischef Petra Lundh och Norges förre statsminister Erna Solberg vilket rapporterats i Göteborgs-Posten. Erna Solberg: Oroad över svensk kriminalitet (gp.se).


2024-06-13

Anders Kjellberg har publicerat en rapport i Arena Idé som rapporterats i flera medier:

Rapporten Den svenska partsmodellen ur ett nordiskt perspektiv: facklig anslutning och lönebildning (Forskningsportalen lu.se).

Sveriges Radio Ekot: Rekordstor skillnad mellan arbetare och tjänstemän i facket.
Radio Sweden: Union membership falling among blue collar workers.
Arbetsvärlden: Tjänstemännen dubbelt så många som arbetarna.
Arbetet: Snickaren Oskar, 23, lämnade facket: ”Vill vara med, men är för dyrt”.
Dagens Arbete: Färre arbetare med i facket – men industrin följer inte trenden.
Transportarbetaren: Det påverkar facklig anslutning.


2024-06-04

Sara Eldén har, tillsammans med Terese Anving, intervjuats i Sydsvenskan om deras forskning om relationer mellan far- och morföräldrar och barnbarn. Forskare: Umgänge med barnbarn både givande och tröttande (Sydsvenskan.se).


2024-05-21

Shai Mulinari medverkade i programmet Kropp & Själ i Sveriges radio P1 om läkemedelsbristen. Slut på medicin? (sr.se).


2024-05-14

Anders Kjellberg har intervjuats av nyhetsbyrån Reuters om att fackförbundet Unionen har vidtagit sympatiåtgärder i Teslakonflikten, en nyhet som flera internarionella medier plockat upp. Tesla strike in Sweden heats up as nation's largest union joins fray (reuters.com).


2024-04-28

David Sausdal intervjuas i Sydsvenskan om sitt nya forskningsprojekt där han ska undersöka ökningen av vanliga människors användning av privatdetektiver. Lundaforskare vill veta varför vi spionerar på varandra (sydsvenskan.se).


2024-04-21

David Wästerfors är en av medförfattarna till en debattartikel i Dagens Nyheter om SiS-hemmen. DN Debatt. ”Personalen är nyckeln till en reform av Sis-hemmen”.


2024-04-21

Shai Mulinaris forskning om finansiering till utbildning inom vården från medicintekniska företag har tagits upp av brittiska medier.

The Guardian: Medical device companies pay millions to NHS while pushing products, says study.

The British Medical Journal: Medical device firms paid UK health organisations €37m in three years, study finds.


2024-04-20

David Wästerfors har skrivit en kulturartikel om civilkurage med anledning av dödsskjutningen i Skärholmen nyligen. Ska man backa undan eller ingripa? (Sydsvenskan.se).


2024-04-10

Anders Kjellberg har tillsammans med German Bender skrivit om strejker i Finland i artikeln Finland Rattled by Political Strikes Against the Conservative Governments’ Anti-Union Agenda. OnLabor (a blog a Harvard Law School).


2024-04-03

David Wästerfors medverkade 2 april i Debatt i Lund där korruptionen i Sverige diskuterades. Debatten Hur korrupt är Sverige? går att se i efterhand på Lunds universitets YouTube-kanal.


2024-04-03

Nina Gren har deltagit i en paneldebatt om Israels deltagande i Eurovision som Sydsvenskan ordnade 2 april. SVT nobbade Sydsvenskans debatt om Israels medverkan i Eurovision (sydsvenskan.se).


2024-03-13

Anders Kjellbergs forskning om kollektivavtalens täckning i Sverige tas upp av Medlingsinstitutets GD Irene Wennemo i ett blogginlägg där hon konstaterar att täckningsgraden enligt ny statistik håller sig stabil trots stora förändringar på arbetsmarknaden. Stabilt trots stora förändringar (mi.se).


2024-03-01

Anders Kjellberg intervjuas i en artikel i den norska tidningen Klassekampen om Spotifys hot om att flytta delar av verksamheten utomlands för att undvika kollektivavtal för sina anställda. Spotify truer med utflagging (klassekampen.no). 


2024-02-27

I senaste numret av Sociologisk Forskning, ett temanummer om klimatkrisen, medverkar Sara Skarp, Mikael Klintman, Mikael Linnell, och Lea Fünfschilling med en reflektionstext: ”A speculative conversation on climate change and sociology”.

I samma nummer medverkar Mikael Linnell med en egen artikel: ”Livet från den ljusa sidan. Sociologi och föreställningen om det radikalt annorlunda”.


2024-02-14

Shai Mulinari har varit med och författat en populärvetenskaplig text för den brittiska läkartidningen The BMJ. Artikeln bygger på forskning om hanteringen av klagomål på läkemedelsföretags marknadsföring. Delays in dealing with complaints against drug companies are growing, BMJ finds (bmj.com).


2024-01-29

David Sausdal är en av de mest citerade experterna i Danmark, på plats 26 enligt Akademikerbladets 50 i topp-lista. Se listen: Her er Danmarks 50 mest citerede eksperter i 2023 (dm.dk/akademikerbladet).  


2024-01-24

Anders Kjellberg har intervjuats i flera medier om kollektivavtal och strejken på Tesla:

Målarnas Facktidning 24/1 2024: Rådet till Målarna: Rekrytera bland utrikesfödda (malarnasfacktidning.se).

Dagens ETC 17/1 2024: Elon Musks tunga förlust: Tvingas höja lönerna i USA (etc.se)

Nyhetsbrev från ETUI (European Trade Union Institute) 9/1 2024: Collective-bargaining. Issue 12/2023 (etui.org) Se under Sweden.

ETC Nyhetsmagasinet 29/12 2023, sid. 16-17: STRIDEN OM KOLLEKTIVAVTALEN: Därför vägrar de teckna kollektivavtal (Artikel på Retriever/Mediearkivet).


2023-12-18

David Sausdal har intervjuats i Dagens Nyheter om skillnaderna mellan dansk och svensk kriminalpolitik och förutsättningar för att bekämpa gängbrottsligheten. Läs artikeln "M vill förebygga gängkriminaliteten utifrån dansk modell" (DN.se, kräver inloggning).


2023-12-13

Shai Mulinaris arbete med att kartlägga och motverka olaglig marknadsföring av viktminsknings-läkemedel i Storbritannien har uppmärksammats i The British Medical Journal. Lax oversight of semaglutide advertising could harm patients, warn critics (BMJ).

Shai Mulinari intervjuades i tidningen Distriktsläkaren om sin forskning kring relationen mellan läkare och läkemedelsindustrin. Läs artikeln "Hur påverkar läkares relation till industrin förskrivning?" (Distriktsläkaren).


2023-11-14

Anders Kjellberg intervjuas i Sveriges Radio P4 om Teslastrejken.

Lyssna från ca 34 minuter in i programmet:

Förmiddag i P4 Malmöhus 2023-11-14 (Sveriges Radio)

Intervjun finns också i ett särskilt inslag:

Experten om Tesla-konflikten: Vinna eller försvinna (Sveriges Radio)


2023-11-13

Shai Mulinari intervjuas i det granskande programmet Kaliber på Sveriges Radio som handlar om hur flera läkare som uttalat sig i media om den hypade fetmamedicinen Ozempic också fått ersättning från läkemedelsbolaget.

Lyssna på Kaliber "Den hypade fetmamedicinen och läkarnas pengar" (sr.se)


2023-11-10

Anders Kjellberg är med i internationella medier om den svenska modellen på arbetsmarknaden.

Tyska Handelsblatt 2023-11-10: "Tesla bekommt weder Autos an Land noch Handwerker – Arbeiter in Schweden verbünden sich"

Franska tidningen l’Humanité 2023-11-09: "Tout ce que révèle la grève contre Tesla qui s'étend en Suède"


2023-11-09

David Wästerfors var med och diskuterade frågan "Appar, knappar, push och poddar: Blir vi dumma i huvudet av all smart teknik?" i Filosofiska rummet i Sveriges Radio P1. Lyssna på avsnittet.


2023-11-07

Nina Gren är en av de lundaforskare som har intervjuats för en LU-artikel om läget i Israel och Palestina sedan konflikten trappats upp.

Läs artikeln "Misstänkta krigsbrott i Israel och Palestina" på Lunds universitets nyhetssida.


2023-11-07

Anders Kjellberg har intervjuats i flera medier angående kollektivavtal med tanke på pågående strejk och strejkhot på bland annat Tesla och Klarna:

Dagens Arena 2023-11-07: Artikel om att Klarnas beslut att teckna kollektivavtal kan påverka andra i samma riktning, t ex Spotify.

Göteborgs-Posten (GP) 2023-11-06: "Här är branscherna som skippar kollektivavtal"

Svenska Dagbladet Näringsliv 2023-11-03: "Forskare: Kan finnas en rädsla hos Tesla i Sverige"

Dagens ETC 2023-11-01: "Så är det att jobba på samma pr-byrå som Löfven: Funkar inte med familj”

Svenska Dagbladet Näringsliv 2023-10-28: ”Tech-giganternas huvudbry: Strejkvågen”

Dagens Nyheter (DN) 2023-10-28: ”Forskare: De nya företagen är tuffa"


2023-10-20

Nina Gren är en av de intervjuade i en artikel i Universitetsläraren med titeln "Mellanösternkonflikt slår mot akademin" om hur det akademiska livet påverkas av den upptrappade konflikten.

Läs artikeln i Universitetsläraren.


2023-10-14

Dalia Abdelhady intervjuades i Aftonbladet om Egyptens inställning till att ta emot palestinska flyktingar under rubriken "Mellanösternkrisen: "Egypten är inte svaret"".

Läs artikeln i Aftonbladet.


2023-10-10

Nina Gren intervjuades i Sydsvenskan om palestinier i Sveriges och Mellanösterns syn på Hamas attack mot Israel under rubriken ”De flesta palestinier känner en djup ambivalens inför kriget”.

Läs artikeln på Sydsvenskan.se (kräver inloggning).


2023-09-22

Bo Isenberg deltar i samtal om sociologen Hartmut Rosa i Filosofiska rummet i Sveriges radio P1. Andra samtalsdeltagare är filosofen Jonna Bornemark och nationalekonomen Andreas Bergh.

Lyssna på avsnittet på sr.se.


2023-07-12

Anders Kjellbergs forskning om den fackliga organisationsgraden i Sverige omnämndes i flera medier i mitten av juli.

12 juli skrev Janerik Larsson för tankesmedjan Timbros nättidning Smedjan under rubriken ”Medierna har tappat intresset för arbetsmarknaden”.

Läs artikeln på timbro.se.

13 juli sänder Ekot i Sveriges radio inslaget "Arbetare flyr facket – lägsta andelen medlemmar på 30 år" där Anders Kjellberg kommenterar situationen.

Hör inslaget på sr.se.

15 juli publicerar Dagens nyheter Anders Kjellbergs och German Benders, utredningschef för tankesmedjan Arena Idé och doktorand vid Handelshögskolan, debattartikeln ”Ingen vill sluta avtal med en regering som bryter löften”.

Läs artikeln på dn.se.


2023-06-16

Efter att en kvinna i Ängelholm knivhuggit en för henne okänd tioårig flicka väcktes diskussioner om slumpmässigt våld utfört av psykiskt sjuka personer. I Sydsvenskan skriver David Wästerfors "Förklaringen 'psykisk sjuk' är för trubbig. Gärningspersonens mer specifika besvär och biografiska omständigheter måste tas i beaktande".

Läs David Wästerfors artikel på sydsvenskan.se (bakom betalvägg).


2023-05-16

Uppmärksammat inlägg om tystnadskultur: Den talande tystnaden – tystar den vår öppenhet? Håkan Silverup, major i svenska Försvarsmakten och doktorand i sociologi, har, tillsammans med Martin Schüler, skrivit en debattartikel i officerstidningen. Läs inlägget på officerstidningen.se

I artikeln diskuterar de principerna runt det sociala fenomenet och samhällsproblemet.

På ett dygn har artikeln visats på Twitter nära 16 000 gånger.

Ett längre blogginlägg har också skrivits under det dygn sedan artikeln publicerades https://www.taktisk.se/2023/05/16/den-forbannade-anonymiteten/


2023-05-09

Tidningen Suntarbetsliv intervjuar universitetslektor Agneta Mallén om forskningsprojektet "Trygga Barnet - tidiga samordnade insatser för barn som kan utsättas för eller hamna i kriminalitet". Projektet är placerat i Malmö och utgår från en skotsk modell för samarbete mellan socialtjänst, vård och skola för att stötta barn tidigt.

Artikeln finns att läsa på suntarbetsliv.se.


2023-04-19

Medlingsinstitutet intervjuar Anders Kjellberg, professor i sociologi, om jämförelsen av de olika nordiska arbetsmarknadsmodellerna - något som han nyligen presenterade på Max Planck-institutet i Köln.

Läs Medlingsinstitutets nyhetsartikel på mi.se


2023-04-18

Bo Isenberg, docent i sociologi, gästar programmet Kropp & Själ på Sveriges radio P1. Modet att byta bubbla och förstå sin meningsmotståndare.

https://sverigesradio.se/avsnitt/modet-att-byta-bubbla-och-forsta-sin-m…


2023-04-16

Håkan Silverup, major i svenska Försvarsmakten och doktorand i sociologi, menar att det norska försvarets fortsatta problem med mobbning och sexuella trakasserier (MOST) inte går att lösa med åtgärdslistor och presentationer. Han har intervjuats av den norska tidningen Forsvarets forum.

Läs artikeln på forsvaretsforum.no


2023-04-03

David Sausdal gästade TV4:s direktsända morgonprogram Nyhetsmorgon och pratade om skillnaden mellan svenska och danska metoder för att bekämpa och motverka gängkriminalitet.

Se inslaget i artikeln på tv4.se: Kriminologen: ”Dansk kriminalpolitik räddar inte Sverige”

David Sausdal i TV4:s studio

2023-03-28

Sociologiska institutionens terrorforskare Henriette Frees Esholdts pratade på danska TV2 News om kvinnors roller i IS.

Henriette Frees Esholdt pratar i danska TV2. Skärmavbild.

2023-03-28

Anders Kjellberg, professor i sociologi, intervjuas i Lag och Avtal. Medlemsutveckling och sammanslagningar har lett till en elitdivision av fyra jättelika fackförbund i Sverige. De fyra största samlar nu något mer än hälften av landets tre miljoner fackligt anslutna arbetstagare.

Artikeln heter "Fyra kolosser har intagit arenan" och finns för prenumeranter på lag-avtal.se


2023-03-10

Forskare om badhusvåldet: Den som slår har ofta blivit slagen – Sydsvenskan

Professor i sociologi David Wästerfors kommenterar badhusvåldet i Sydsvenskan.


2023-03-01 och 2023-02-26

Debattinlägg om kriget i Ukraina

Kyrkans tidning: "Vem ställer de etiska frågorna när Sverige blir en del av kriget?"

Sydsvenskan: "Sverige är indirekt delaktigt – men vem vågar ställa frågorna om liv och död?”

Håkan Silverup, officer i Försvarsmakten och doktorand i sociologi vid Lunds universitet och Helena Myrstener, präst i Svenska kyrkan i Malmö skriver i ett debattinlägg i Sydsvenskan: "Den etiska triangeln mellan politiker, militär och kyrkan tycks gå hand i hand in i det sanktionerade militära våldet utan någon större reflektion och diskussion" och i Kyrkans tidning: Vem ställer de etiska frågorna när Sverige blir en del av kriget?


2023-02-25

"Man har blivit kär i lite fel saker", säger sociologen och kriminologen David Sausdal till SVT angående svenska politiker som hyllar det danska arbetet mot gängkriminaliteten på felaktiga grunder. I klippet på svt.se hör du honom berätta om vad som faktiskt fungerat i Danmark.

David Sausdal i SVT skärmavbild.

Se även David Sausdal berätta på svt.se vilka tre faktorer som gjort Danmark framgångsrika i kampen mot gängkriminaliteten.


2023-02-08

Christopher Mathieu, docent i organisations- och arbetssociologi här på Sociologiska institutionen har i tidningen Må bra kommenterat införandet av 4-dagars arbetsvecka som just nu testas i Spanien. Christopher Mathieu listar bland annat olika hälsofördelar– och nackdelar med en förkortad arbetsvecka.

Läs artikeln "Drömjobb? Spanien vill införa fyra dagars arbetsvecka – samma lön" på mabra.com


2023-02-07

Antalet akademiker växer ständigt medan antalet arbetare minskar.

Anders Kjellberg är professor i sociologi och har länge följt den fackliga organiseringen på den svenska arbetsmarknaden.

Han har pratat med Arbetsvärlden om att förändringar av arbetskraftens sammansättning är en orsak till att vissa fackförbund och centralorganisationer ökar sina medlemstal och andra minskar.

Dessutom flyttas jobb från offentlig sektor till privata tjänstenäringar inom bland annat vård och omsorg. Det pressar ned organisationsgraden eftersom exempelvis privatanställda undersköterskor och sjuksköterskor i mindre grad är med i facket än offentliganställda.

Läs artikeln "Därför ökar vissa förbund medan andra fortsätter tappa" på arbetsvarlden.se


2023-02-06

Dåliga tider ger medlemstapp

Hotellrevyn frågade Anders Kjellberg, professor i sociologi, varför LO-förbunden tappar medlemmar. Tyvärr ser många lågavlönade ingen annan möjlighet än att spara in på fackavgiften när priserna på mat, el, bensin mm stiger. Samtidigt behövs ju facket mer än någonsin i osäkra tider.

Läs artikeln "Dåliga tider ger medlemstapp" på hotellrevyn.se


2023-01-08

"Här är förklaringen till varför folk vill gå ut på stan - berättad av en forskare som har tillbringat 20 år på nattklubbar och barer för att hitta svaret"

Artikel i danska tidningen Berlingske. Varför samlas människor över hela världen regelbundet för att berusa sig? Vår sociolog Sébastien Tutenges förklarar varför med hjälp av Durkheimsk teori.


2022-12-21

Avhopparen om visitationszoner: “kriminaliteten kommer öka” på arbetaren.se

Den danska strategin med anonyma vittnen och visitationszoner har inte i sig lett till minskning av brott.
Det säger den danska kriminologen David Sausdal, docent här på Sociologiska institutionen, till tidningen Arbetaren. Han menar att det snarare är Danmarks satsning på välfärden som fått brottsligheten att minska i landet.

Inom Lunds universitet kan du även få tillgång till artikeln via Retriever genom att logga in med Lucat-id och följa denna länk.


2022-12-01

Kära Sverige: Bli inte för förälskade i den danska kriminalpolitiken!

David Sausdal, kriminolog och docent i sociologi, har skrivit ett brev till Tidskrift för KRIMINALVÅRD.


2022-12-02

Sydsvenskan följer vår sociolog Sébastien Tutenges ut i Helsingborgs nattliv i ett målande reportage i dagens tidning.

Sébastien Tutenges är docent i sociologi här vid Lunds universitet och har i två decennier gjort fältstudier om klubbliv och kollektiv upprymdhet. Nu är han aktuell med boken “Intoxication: An Ethnography of Effervescent Revelry”.

Inom Lunds universitet kan du även få tillgång till artikeln via Retriever genom att logga in med Lucat-id och följa denna länk: https://nogo.retriever-info.com/prod?a=7315&d=01495020221202363517626&s=14950&sa=2001729&x=4bf29b41866b98843962356e905fe54d&tz=Europe/Stockholm&t=1669983785


2022-12-01

"Det lockade svenska kvinnor att stödja Islamiska staten"

Göteborgs-Posten skriver om terrorforskaren Henriette Frees Esholdts nyligen publicerade studie där hon har analyserat nästan 400 text- och bildinlägg och 100 filmer publicerade på sociala medier av svenska kvinnor med kopplingar till Islamiska staten. Tvärtom vad många tror har kvinnor haft en framstående roll i IS rekrytering särskilt när det gäller att få med andra kvinnor.

- De är inga lurade offer, många av dem har aktivt och av egen vilja stöttat IS och lockat andra kvinnor att göra det, säger forskaren Henriette Frees Esholdt till GP.

Inom Lunds universitet kan du även få tillgång till artikeln via Retriever genom att logga in med Lucat-id och följa denna länk: https://nogo.retriever-info.com/prod?a=7315&d=00927720221130363425834&s=9277&sa=2001729&x=6f06987f99a9469b57219b84efbc1229&tz=Europe/Stockholm&t=1669978357


2022-12-01

"Da han selv drak med, blev både noter og beslutninger dårlige" i danska tidningen djoefbladet.dk

Sébastien Tutenges, docent i sociologi, har ägnat de senaste 20 åren åt att undersöka kollektivt berusning genom fältstudier inom nattlivet.

Man kan komma nära människor när man gör fältarbete bland fulla unga, även om man själv är nykter, säger han till danska tidningen Djoefbladet som pratade med honom om hans arbetssätt.


2022-10-23

"Danska kriminologen: Hårdare straff inte alltid lösningen" i SVTs program Agenda.

Sociologen och kriminologen David Sausdal varnar för att se Danmarks skärpta kriminalpolitik som en universallösning på det svenska gängvåldet.


2022-10-23

"Danska kriminologen: Hårdare straff inte alltid lösningen" i SVT Nyheter

Den nya svenska regeringens kriminalpolitik är inspirerad av de danska gänglagarna. Men den danska kriminologen David Sausdal varnar för att se Danmarks skärpta kriminalpolitik som en universallösning på det svenska gängvåldet.

– Det man vet från forskningen och som bidragit till att bekämpa gängkriminaliteten är inte hårdare straff, utan snarare bra polisutredningar och att öka uppklarningsprocenten, säger han i SVT Agenda.


2022-10-22

"Varning för övertro på danska idéer" i Svenska Dagbladet

Dansk kriminalpolitik är en viktig förebild för Sveriges nya regering.

Men sociologen och kriminologen David Sausdal höjer ett varnande finger – dansk kriminalpolitik är inte en patentlösning för att få stopp på skjutningar och gängkriminalitet, anser han.


2022-10-14

Dalia Abdelhady, docent i sociologi, talar i Sveriges radios podd på arabiska "Sweden Arabic Radio".

“The problem is not who is targeted by hate speech, but the very fact that hate speech exists” ("Problemet är inte vem som är målet för hatretorik, utan snarare det faktum att talet redan finns.")

En undersökning gjord av Malmö kommun visar att 70 % av hatinnehållet på nätet i Malmö kommun är riktat mot muslimer och personer med mellanöstern eller nordafrikansk härkomst.


2022-10-02

Faren for feildiagnostisering av varslingssakene i Forsvaret (Faran för feldiagnostik av anmälningsärenden i Försvarsmakten)
 
Håkan Silverup, doktorand har skrivit ytterligare en artikel i norska "Forsvarets Forum" om vikten av att söka vad är orsaken, uppkomsten och ursprunget till oönskade beteende är i militära organisationer.


2022-09-28

Experter tillbakavisar ministerns uttalande om otrygghet

Makthavarna kan öka känslan av otrygghet genom att prata om otrygghet skriver Danmarks radio i en artikel. "Mattias Tesfaye (S) tror inte att folk blir otrygga för att man pratar om otrygghet. Experter håller inte med."

Docent i sociologi här vid Lunds universitet David Sausdal säger in artikeln:

– Det finns gott om forskning som pekar på att människors otrygghet också påverkas av det samtal de för i samhället. Det vill säga vad man kan läsa i media och vad politikerna säger.


2022-09-23

Detektor: En frygtindgydende minister på dr.dk 

Kriminolog och docent i sociologi David Sausdal har bidragit till DRs (Danmark radios) podcast Detektor, där han diskuterar otrygghet och hur politikerna kan öka otryggheten när de felrepresenterar den faktiska brottsligheten, samt risken för att utsätts för brott.


2022-09-22

Företag räddas av otydligt regelverk om stöd till patientföreningar

Shai Mulinari, docent i sociologi, har intervjuats i Dagens Medicin som skriver: "Branschnämnden NBL lät i somras bli att yttra sig över en massanmälan om att 15 läkemedelsföretag inte hade offentliggjort värdet på en del av sitt stöd till patientföreningar. Forskaren Shai Mulinari, som gjorde anmälan, är kritisk."

Intervjun refererar till en vetenskaplig artikel som publicerades tidigare i år: Disclosure of Pharmaceutical Industry Funding of Patient Organisations in Nordic Countries: Can Industry Self-Regulation Deliver on its Transparency Promise?


2022-09-20

Klubbdöd i Sverige – dejtingappar kan vara förklaring

Sveriges radios P3 Nyheter har publicerat ett inslag där de intervjuar Sébastien Tutenges, docent i sociologi.


2022-09-08

Simon Turner, professor i socialantropologi, kommenterar avtalet som innebär att Rwanda nu vill ta emot Europas flyktingar.

"Man måste fundera lite på vilken signal man sänder genom att ingå ett avtal med Rwanda. Du är med och legitimerar ett land där det finns många problem med mänskliga rättigheter och yttrandefrihet” säger han till Radio4.

"Det är ingen slump att danska ministrar besöker Rwanda just nu" på radio4.dk


2022-09-01

Förföräldrar – en svensk motsvarighet till grandparents

Linn Alenius Wallin, doktorand i sociologi, skriver i Tidningen Språkbruk. "Varför finns det inte ett ord på svenska som sammanfattar alla far- och morföräldrar, likt engelskans grandparents eller finskans isovanhemmat?"

Hennes avhandling handlar om omsorg mellan generationer i bonusfamiljer.


2022-08-23

Nya danska åtgärder för att knäcka gängen

Sydsvenskan skriver att David Sausdal, sociolog och kriminolog vid Lunds universitet, inte är "säker på att det nya paketet är den rätta vägen att gå. Han är särskilt skeptisk till straffskärpningar och pekar på en tidigare rapport från justitiedepartementet i Köpenhamn."


2022-08-21

Ondskapen i demokratiske militære organisasjoner -- Konsekvensen av å utøve den militære volden - i hverdag som i krig.
 
Håkan Silverup, doktorand i sociologi, har skrivit en krönika i norska "Forsvarets Forum" som syftar till att diskutera en inordnad kraft av våld i militära organisationer, som ena stunden syftar till något gott, är legalt och moraliskt rättfärdigat och i andra stunden är ondskefullt, brottsligt och obefogat.


2022-08-19 – 2022-08-21

Kina behöver fler barn – vill minska aborterna

Lisa Eklund, docent i sociologi, kommenterar Kinas nya satsning för att få upp födelsetalen i en artikel från TT. Artikeln återfinns i Svenska dagbladet och Expressen. Citat från intervjun är även med i ledaren Låt Kinas barn komma med storken i Sydsvenskan.


2022-08-19

Simon Turner, professor i socialantropologi, kommenterar i P1 Morgen i DR.

Hur nära är Danmark till ett asylcenter i Rwanda? på dr.dk


2022-07-11
 
Talkshowen Go'morgen Danmark i TV2 hade en temavecka i juli, där de hyllade de danska småöarna, men också belyste några av de utmaningar som öborna brottas med idag. Tillsammans med Steffen Damsgaard, ordförande i Landdistrikters Fællesråd, kommenterade Jens Westerskov Andersen, doktorand i sociologi vid Lunds universitet, de avfolkningstrender som invånarna i Tunø i Odder kommun står inför under dessa år.


2022-06-26 – 2022-06-30

Sébastien Tutenges, docent i sociologi, har intervjuats av flera danska tidningar. Han fick frågan hur festivalbesökare kunde förväntas bete sig på festivaler efter perioden av covid-restriktioner. Tutenges sa att det kan vara förvirrande för ungdomar att gå på festivaler, speciellt om det är deras första gång.

Politiken skriver: ”Nu åbner Roskilde igen. Hvad kan vi forvente?” (Nu öppnar Roskilde igen. Vad kan vi förvänta oss?)

Jyllands-Posten skriver: ”De yngste årgange har ikke lært den danske festkultur at kende, inden de lander blandt 135000 mennesker på Roskilde Festival” (De yngsta årskullarna har inte lärt känna den danska festkulturen innan de landar bland 135 000 personer på Roskilde Festival)


2022-06-14

Simon Turner, professor i socialantropologi, bidrar med en kommentar i en artikel på dk.se.

"Rwanda skördar en miljard kronor och internationellt erkännande för att ha tagit över Storbritanniens asylsökande" på dr.dk


 2022-06-11

Simon Turner, professor i socialantropologi här på Sociologiska institutionen, förklarar i en dansk film på DR varför Rwanda nu vill ta emot Europas flyktingar. "De vill skriva ett nytt Rwanda."

Se filmen "Därför vill Rwanda ha Europas flyktingar" på dr.dk


2022-06-01

Professor varnar: utredningen av a-kassan kan underminera partsmodellen

Tidningen Arbetsvärlden skriver: "A-kassa En reformering av a-kassorna kan rejält försvaga partsmodellen menar professor Anders Kjellberg som haft ett möte med den pågående utredningen. Men LO och PTK tonar ner kritiken."


2022-05-12

Den fackliga styrkan kommer att bli större

Anders Kjellberg, professor i sociologi och expert på fackliga sammanslagningar kommenterar löneutveckling i Lärarförbundets tidning.

"Fackavgift och svårare för arbetsgivaren att spela ut medlemsgrupper mot varandra. Fackprofessorn Anders Kjellberg redovisar poängerna med storfack."


Anders Kjellberg, professor i sociologi, i programserien "Det nya tjänstefolket", Sveriges Radio P1

7 april kl 10.35-11.00: ”Fredrik levererar mat”. Anders är med 6.55 in i programmet och ca 19.10. Lyssna på Sveriges Radios webbplats.
 
21 april kl 10.35-11.00: ”Kajsa jobbar på lager”: Anders är med ca 13.20 in i programmet. Lyssna på Sveriges Radios webbplats.
 
5 maj kl 10.35-11.00: ”Vladimir jobbar som cykelbud”. Anders är med ca 7.25. Lyssna på Sveriges Radios webbplats.


2022-04-22

Henriette Frees Esholdt om att vara kvinnlig forskare i en sluten islamistisk extremistmiljö

Forskare i sociologi på Sociologiska institutionen i Lund Henriette Frees Esholdt och Kathrine Elmose Jørgensen (som var gästforskare på Sociologiska institutionen i höstas) intervjuades i Weekendavisen om sina erfarenheter av att vara kvinnliga forskare i förhållande till att få tillgång till en sluten islamistisk extremistmiljö.


2022-04-21

David Wästerfors: Det här kan bana väg för våldet. Läs artikeln (för prenumeranter) på Sydsvenskans webbplats.

Professor i sociologi David Wästerfors skriver på kultursidorna i tidningen Sydsvenskan efter upploppen i Sverige:

"Det finns mönster i de händelseförlopp som mynnar ut i sammandrabbningar. En ingrediens är när osynliga gränser överträds."


2022-05-04

Anders Kjellberg, professor i sociologi, i intervju: "Skolledarna blir starkare i ett förbund"

Tidningen Skolledaren har publicerat en intervju med Anders Kjellberg, professor i sociologi: "Skolledarna blir starkare i ett förbund". Läs intervjun på skolledarna.se
 
Intervjun finns även i den tryckta tidningen 4 maj nr 3 2022.


2022-03-29

David Wästerfors: Så kan man förstå en skolattack. Läs artikeln (för prenumeranter) på Sydsvenskans webbplats.

Professor i sociologi David Wästerfors skriver på kultursidorna i tidningen Sydsvenskan efter attacken på Malmö latinskola:

"På mindre än ett år har tre skånska skolor utsatts för väpnat våld av en elev. Går det att förklara? Forskningen har vissa svar – men man måste vara varsam med dem."


2022-03-24

Dalia Abdelhady, docent i sociologi, talar i Sveriges radios podd på arabiska "Sweden Arabic Radio".

“New Swedes prepare for war in Sweden” Sweden Arabic Radio.


2022-02-22

Dalia Abdelhady, docent i sociologi, talar i Sveriges radios podd på arabiska "Sweden Arabic Radio".

“Immigrants’ Voice is not heard” Swedish Arabic Radio.


2022-02-21

Alison Gerbers var ett av fem forskningsprojekt som drog in mest pengar förra året! Se artikeln (kräver prenumeration) på sydsvenskan.se

Doktor och biträdande universitetslektor i sociologi Alison Gerber är ansvarig för projektet Show and Tell, som ska studera hur filmer, bilder och rekonstruktioner används och uppfattas i exempelvis rättsprocesser. Projektet uppmärksammas i Sydsvenskan som ett av de fem forskningsprojekt som drog in mest pengar förra året!


2022-01-27

Dalia Abdelhady, docent i sociologi, talar i Sveriges radios podd på arabiska "Sweden Arabic Radio".

“Three municipalities out of 28 have plans to deal with marginalized areas” Swedish Radio Arabic Podcast.


2022-01-25
 
En nick till grannen och utsikt över havet: För Ajaja påminner Ærø om Grönland
 
Grönländska Ajaja flyttade med sin man Søren till Ærø för två och ett halvt år sedan. De är långt ifrån de enda öborna med kopplingar till Grönland, men varför är det så? Vi har frågat en medlem i Föreningen Norden, två forskare – däribland Jens Westerskov Andersen, doktorand i sociologi vid Lunds universitet – och paret själva.


2022-01-01

Docent i sociologi David Sausdal intervjuas i DR (Danmark radio) Genstart: Podcast om de danska gängpacketen.


2021-12-12

Danske kriminologen: Hårdare tag har inte hjälpt i Danmark

Tuffare tag mot gängkriminalitet har inte nödvändigtvis någon effekt påpekar sociolog och kriminolog David Sausdal i en intervju i SVT.

– Det man vet funkar är det sociala området: skolinsatser, sociala insatser och insatser i bostadsområden, säger David Sausdal till SVT.

Docent i sociologi David Sausdal jobbar som biträdande universitetslektor här på Sociologiska institutionen i Lund.


2021-10-28

"Carl-Göran Heidegren: Hegel var min livskamrat" i tidningen Fokus

Porträtt av sociologen Carl-Göran Heidegrens arbete där sociologi möter idé- och lärdomshistoria samt filosofi.


2021-08-24

Så bekämpar Danmark och Skottland gängrelaterad brottslighet

Sociologen och kriminologen David Sausdal talar i Sveriges radios P1 morgon om hur Danmark bekämpar gängkriminaliteten.


2021-02-05

Bo Isenberg, docent i sociologi diskuterar vår inre rasist i SR. Lyssna på avsnittet på sverigesradio.se