Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sociologens forskare i media

Sociologiska instiutionen vid Lunds universitet, medverkan i media

Här presenteras ett axplock tidningsartiklar, debattinlägg samt radio- och TV-inslag då Sociologiska institutionens forskare medverkar och bidrar med sin expertkompetens.

David Wästerfors: Det här kan bana väg för våldet

Professor i sociologi vid Lunds universitet David Wästerfors skriver på kultursidorna i tidningen Sydsvenskan efter upploppen i Sverige:

"Det finns mönster i de händelseförlopp som mynnar ut i sammandrabbningar. En ingrediens är när osynliga gränser överträds."

Läs artikeln (för prenumeranter) på Sydsvenskans webbplats.

2022-04-21

Anders Kjellberg, professor i sociologi, i intervju: "Skolledarna blir starkare i ett förbund"

Alison Gerbers var ett av fem forskningsprojekt som drog in mest pengar förra året!

Doktor och biträdande universitetslektor i sociologi Alison Gerber är ansvarig för projektet Show and Tell, som ska studera hur filmer, bilder och rekonstruktioner används och uppfattas i exempelvis rättsprocesser. Projektet uppmärksammas i Sydsvenskan som ett av de fem forskningsprojekt som drog in mest pengar förra året!

Se artikeln (kräver prenumeration) på sydsvenskan.se

2022-02-21

David Wästerfors: Så kan man förstå en skolattack

Professor i sociologi David Wästerfors skriver på kultursidorna i tidningen Sydsvenskan efter attacken på Malmö latinskola:

"På mindre än ett år har tre skånska skolor utsatts för väpnat våld av en elev. Går det att förklara? Forskningen har vissa svar – men man måste vara varsam med dem."

Läs artikeln (för prenumeranter) på Sydsvenskans webbplats.

2022-03-29

Bo Isenberg, docent i sociologi diskuterar vår inre rasist i SR