Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om oss

Välkommen till Sociologiska institutionen

Mitt i stan i vackra Paradiset

Sociologiska institutionen ligger i hjärtat av Lund, några minuters promenad från Lunds domkyrka och centralstation. Detta vackra campusområde med ståtliga träd och fin arkitektur heter Paradiset. Här finns gott om studieplatser och flera kaféer, ett antal andra samhällsvetenskapliga institutioner, vårt eget samhällsvetenskapliga bibliotek Sambib samt Lunds universitets huvudbiblioteket UB (nytt fönster).

Mångsidig forskning främjar kreativitet

De två klassiska samhällsvetenskapliga ämnena sociologi och socialantropologi finns hos oss inom samma institution. Detta uppmuntrar ett kreativt och intressant forskningsklimat som främjar tvärvetenskapliga projekt och samarbeten. Forskningen vid Sociologiska institutionen strävar efter att förklara hur människor organiserar sig i ett socialt, kulturellt och historiskt sammanhang.

Forskningen vid institutionen kännetecknas av en stor spännvidd och är även organiserad i olika forskarmiljöer. I forskarmiljöerna deltar forskare, lärare och doktorander i ämnena sociologi och socialantropologi kring forskningsteman med brett innehåll.

Läs mer om vår forskning.

75 år av fokus på samhällsvetenskap

Sociologiska institutionen grundades 1947 och är idag en av de större institutionerna vid Samhällsvetenskapliga fakulteten med cirka 80 anställda och över 700 heltidsstuderande studenter. 

Studera hos oss – vi erbjuder ett brett och stort utbud av kurser och program

Sociologiska institutionen erbjuder ett stort och varierat utbud av kurser och program inom våra ämnen sociologi, socialantropologi och pedagogik, både på campus i Lund och online.

Den mångsidiga forskningen återspeglas i våra utbildningar och ger våra studenter en inspirerande miljö att utvecklas inom.  

Här på webbplatsen under fliken Utbildning kan du läsa mer om våra grundutbildningar, masterutbildningar och forskarutbildningen.