Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Essäseminariet

Essäseminariet är en arena för att diskutera essäer och texter som skiljer sig från forskning som diskuteras i övriga seminarier på institutionen.

Texter uppspikade på en vägg.
Foto: Patrick Tomasso/Unsplash

Möjlighet till fördjupade samtal

Seminariet fokuserar på samtal utifrån essäer i bred bemärkelse. Det centrala är det ömsesidiga samtalet om en text och dess innehåll. Målet är kreativa och djupgående diskussioner där det inte går att dra en gräns för vilka vägar samtalen tar. Målet är dock alltid att textens tema utvecklas och fördjupas.

Nya sätt att tänka

En essä kan vara många olika saker, men centralt torde vara att man vill tänka kring ett tema, snarare än att forska. Det är önskvärt med breda penseldrag och försök till att tänka på nya sätt. Metoddiskussioner har redan sina forum på institutionen och i essäseminariet är textens tema i fokus. Vi ser också gärna texter som går bortom klassisk empiri som exempelvis litteratur, film och konst som hjälpmedel för att utveckla essäns tematik.

Frågor & svar om essäseminariet

När är seminarierna?

Vi träffas 2-4 gånger i slutet på varje termin. Under vårterminen ligger träffarna i april, maj och juni och under höstterminen under november, december.

Vad krävs för att vara med?

För att delta krävs att man läser den text som ska diskuteras, vilken skickas ut cirka en vecka innan seminarietillfället. Seminarierna är runt två timmar och vigs nästan uteslutande till diskussion. Presentationer ska vara korta. Kontakta Fredrik Sandberg om du vill delta på ett seminarium, kontaktuppgifter nedan.

Vilka är målgrupp?

Akademiker från sociologi och angränsande ämnen (ex. statsvetenskap, psykoanalys eller socialantropologi) som är intresserade av att lägga fram och diskutera texter i essäform.

Vad ska deltagarna göra?

Delta i samtal kring en text som är självförfattad eller annan text som knyter an till seminariets tematik.

Hur väljs texterna ut?

Än så länge har det skett utifrån förslag från de som varit engagerade i seminariet, men vi tar tacksamt emot förslag på texter. Detta kan vara utkast på egna texter eller förslag på texter som man gärna vill diskutera på seminariet som tangerar seminariets tematik.


Hösten 2024

Tisdagen 5 november kl 10-12

Tema: Theodor Adorno om essäskrivande

Föredragande: Anders Ramsay

Måndagen 25 november kl 13-15

Tema: Tidsdiagnoser

Föredragande: Hans-Edvard Roos

Tisdagen 17 december kl 10-12

Titel: Nära sin nations längtan. Tre kvinnoliv i den tyska Weimarrepubliken

Författare: Carl-Göran Heidegren

Publikationer och tidigare seminarier

Mer information om publikationer och tidigare seminarier kommer att finnas här.


Kontakt

Fredrik Sandberg (fredrik [dot] sandberg [at] soc [dot] lu [dot] se)