Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny student: Checklista vårterminen 2022

Varmt välkommen till Sociologiska institutionen! Denna sida vänder sig till dig som blivit antagen till kurs eller program på Sociologiska institutionen vid Lunds universitet.

Här har vi samlat det som du behöver veta inför din terminsstart hos oss. Du hittar vår viktiga checklista, länkar till välkomstbrev, registrering, lärplattform, schema och mycket mer.

Välkomstbrev för antagna studenter

I välkomstbrevet hittar du information som är specifik för din kurs, bland annat tiden för introduktionsmötet.

Senast i början av januari skickas välkomstbreven till den e-postadress som du har uppgett på antagning.se.

Välkomstbreven publiceras även på sidan soc.lu.se/valkomstbrev-vartermin

Checklistan

–  tre måsten att göra innan och vid terminsstart:

 1. Aktivera ditt Studentkonto på passport.lu.se innan terminsstart (se punkt 1 nedan)
 2. Registrera dig på student.lu.se senast den 17 januari (se punkt 2 nedan)
 3. Gå på ditt introduktionsmöte (se punkt 3 nedan)

1. Aktivera ditt studentkonto

Det första du behöver göra är att aktivera ditt studentkonto på passport.lu.se

Du får information om hur du aktiverar ditt konto till den e-postadress som du anmält på www.antagning.se. Observera dock: Har du angett en hotmail-adress är det inte alltid som denna information kommer fram. Har du frågor kan du alltid kontakta expeditionen på info [at] soc [dot] lu [dot] se.

Behöver du hjälp kan du vända dig till servicedesk [at] lu [dot] se. Mer information om studentkontot hittar du på lu.se/studera/livet-som-student/it-tjanster-support-och-driftinfo/studentkonto.

Är du student sedan tidigare så har du redan ett konto. Har kontot blivit inaktivt kan du gå in på passport.lu.se och aktivera det på nytt.

2. Registrera dig senast den 17 januari

Efter att du har aktiverat ditt studentkonto är det viktigt att du registrerar dig på den kurs som du är antagen till (vissa undantag finns). Detta kallas självregistrering eller webbregistrering.

 • Tänk på att registreringen bara är öppen 10 – 17 januari. så det är viktigt att du gör registreringen mellan dessa datum.

Logga in på student.lu.se och klicka på Ladok. Använd gärna lathunden (pdf) när du ska registrera dig. Ladoks utseende har ändrats lite sedan lathunden skapades men vi hoppas att den ändå kan vara till lite hjälp.

Om du får problem vänligen kontakta studerandeexpeditionen inom den angivna tiden, annars riskerar du mista din plats. E-post: info [at] soc [dot] lu [dot] se

3. Gå på ditt introduktionsmöte

Det är obligatoriskt att gå på introduktionsmötet om din kurs har ett sådant. Via ditt schema kan du oftast se när introduktionsmötet är. Hitta ditt schema genom att leta upp din kurs i schemaportalen. Sök på kurskod.

Observera att ändringar i schema kan göras med kort varsel.

Och att exakt tid anges i schemat. Denna termin kommer föreläsningar och seminarier att börja vid den exakta tidpunkt som anges i schemat (dvs så kallad akademisk kvart kommer inte tillämpas).

Kurslitteratur, kursplaner och schema

Lärplattform och information

Våra kurser och program är anslutna till lärplattformen Canvas, där lärare och studenter kommunicerar med varandra och laddar upp information.

Zoom-hjälp och IT-support

LU-Zoom används av Lunds universitet för att hålla digitala föreläsningar eller möten.

En guide till LU-Zoom finns här på canvas.education.lu.se

Lunds universitets servicedesk för IT-support är öppen måndag–fredag 08.00–17.00. Du kontaktar dem via mejl (servicedesk [at] lu [dot] se) eller telefon (046-222 90 00)

Mer IT-support hittar du på lu.se/studera/livet-som-student

Återbud

Om du vill lämna återbud till kursen/programmet som du är antagen till gör du detta snarast möjligt på: www.antagning.se eller www.universityadmissions.se. Logga in på Mina sidor, välj länk Återbud/Decline, avsluta med Bekräfta.

Jag har redan registrerat mig, men vill hoppa av

Om du registrerat dig och väljer att hoppa av kursen skall detta meddelas inom tre veckor efter terminsstart för att ”tidigt avbrott” skall registreras, i annat fall kan du inte söka kursen igen. Rapportera detta själv i Studentportalen. Behöver du hjälp, skicka ett mejl till info [at] soc [dot] lu [dot] se. Kommer avbrottet efter 3 veckor från terminsstart blir inte kursen sökbar igen. Omregistrering annan termin tillåts då bara i mån av plats och efter anmälan till institutionen.

  Är du istället reservplacerad?

  Reservantagningen startar 10 januari. Om du kan erbjudas plats på den kurs du är reservplacerad på så kommer du att kontaktas av studerandeexpeditionen.

  Sen anmälan

  Om en kurs inte är fullsatt efter den första antagningsomgången kan den ibland öppnas för sen anmälan, vilket ger intresserade blivande studenter en extra chans att söka till den.

  Notera dock att en sen anmälan inte är en garanti för att komma in på kursen, samt att de behandlas av Antagningsavdelningen vid Lunds Universitet och inte av oss här på Sociologiska Institutionen.

  Vi kan inte göra något för att påverka tiden det tar för anmälan att behandlas.

  Läs mer om sen anmälan på Antagning.se

  Mer för dig som är Lundastudent

  Mer information om nedan punkter på Lunds universitets centrala webbplats lu.se/studera/livet-som-student/nuvarande-student

  • Studentportalen, webmail och betyg
  • Lärplattformar på webben
  • Söka böcker
  • Schema och mer information
  • Stipendier och utlandsstudier
  • Uppsatser och examen
  • Lediga jobb, CV-databas och nätverk för alumner

  Campus Online

  Onlineservice, mötesplatser och events för studenter vid Samhällsvetenskapliga fakulteten! Är aktivt under terminstid för att kompensera frånvaron av fysiska träffar. Campus Online är ett samarbete mellan fakultetens institutioner, centrum och Samhällsvetarkåren.

  Ta del av Campus Online genom lärplattformen Canvas

  Kontakt

  Du är alltid välkommen att kontakta oss.

  Studerandeexpeditionen:
  E-post: info [at] soc [dot] lu [dot] se

  Studievägledning:
  E-post: studievagledare [at] soc [dot] lu [dot] se


  Vi hoppas du ska trivas med dina studier hos oss på Sociologen!

   
  Sociologiska institutionens bakre entré med bänkar och bord under grönskande träd.