Ny student: Checklista höstterminen 2024
Information inför terminstarten till dig som är antagen till kurs eller program på Sociologiska institutionen vid Lunds universitet.
Varmt välkommen till oss på Sociologen! Här har vi samlat den viktigaste informationen från oss inför terminstarten.
Du hittar vår viktiga checklista, länk till välkomstbrev, registrering, lärplattform, schema, kurslitteratur och mycket mer.
Viktigast är att komma ihåg att du måste gå på introduktionsmötet!
Välkomstbrevet och introduktionsmötet för dig som antagen student
I början av augusti skickar vi ett informationsmejl med länk till ditt välkomstbrev. (Mejlet skickas till den e-postadress som du skrivit in på antagning.se.) I välkomstbrevet hittar du information som är specifik för din kurs.
Informationen om det viktiga introduktionsmötet finns i välkomstbrevet.
Observera att introduktionsmötet är för antagna studenter, inte för intresserade reserver. Mer information om reservantagning hittar du längre ner på denna sida.
Alla välkomstbrev publiceras även på soc.lu.se/valkomstbrev-hosttermin
Litteratur, kursplaner och schema
- Kurslitteratur och kursplaner finns på soc.lu.se/utbildning/kurslitteratur-kursplaner.
- Schema finns i schemaportalen Timeedit. Sök på kurskoden eller kursnamnet. Du kan ofta se när introduktionsmötet är via ditt schema.
Svårt?
Vid frågor, kontakta expeditionen på info [at] soc [dot] lu [dot] se (info[at]soc[dot]lu[dot]se).
Checklistan
– tre måsten att göra innan och vid terminsstart:
- Aktivera ditt Studentkonto på passport.lu.se innan terminsstart (se punkt 1 nedan)
- Registrera dig på Ladok för studenter senast den 2 september (se punkt 2 nedan)
- Gå på ditt introduktionsmöte (se punkt 3 nedan)
1. Aktivera ditt studentkonto
Det första du behöver göra är att aktivera ditt studentkonto på passport.lu.se
Du får information om hur du aktiverar ditt konto till den e-postadress som du anmält på www.antagning.se. Observera dock: Har du angett en hotmail-adress är det inte alltid som denna information kommer fram. Har du frågor kan du alltid kontakta expeditionen på info [at] soc [dot] lu [dot] se (info[at]soc[dot]lu[dot]se).
Behöver du hjälp kan du vända dig till servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se). Mer information om studentkontot hittar du på lu.se/studera/livet-som-student/it-tjanster-support-och-driftinfo/studentkonto.
Är du student sedan tidigare så har du redan ett konto. Har kontot blivit inaktivt kan du gå in på passport.lu.se och aktivera det på nytt.
2. Registrera dig senast den 2 september
Efter att du har aktiverat ditt studentkonto är det viktigt att du registrerar dig på den kurs som du är antagen till (vissa undantag finns). Detta kallas självregistrering eller webbregistrering.
- Tänk på att registreringen bara är öppen 26 augusti – 2 september, så det är viktigt att du gör registreringen mellan dessa datum.
För att registrera dig, logga in på Ladok för studenter. Behöver du guidning i hur du gör? Ta gärna hjälp av denna manual. Om du får problem, vänligen kontakta studerandeexpeditionen inom den angivna tiden, annars riskerar du mista din plats. E-post: info [at] soc [dot] lu [dot] se (info[at]soc[dot]lu[dot]se)
3. Gå på ditt introduktionsmöte
Det är obligatoriskt att gå på introduktionsmötet om din kurs har ett sådant. Du hittar ofta tiden för ditt intro-möte via ditt Välkomstbrev. Du kan även ofta se när introduktionsmötet är via ditt schema. Hitta ditt schema genom att leta upp din kurs i schemaportalen. Sök på kurskod.
Studerandeexpedition
Hos oss kan du få hjälp med registrering på kurs, intyg från Ladok, anmälan om studieavbrott eller omtentamen, ansökan om tillgodoräknande av kurser och annat liknande.
E-post: info@soc.lu.se
Scheman
Sök i vår schemaportal på kurskoden eller kursnamnet på den kurs du är intresserad av.
Logga in på Canvas
Är du antagen till en utbildning, logga in på lärplattformen Canvas för aktuell kursinformation.
Studievägledningen
Vänd dig till våra studievägledare för att få information om våra kurser och program eller för att prata om studieteknik eller planering av dina studier.
Vill du prata med någon av våra studievägledare hittar du information och kontaktuppgifter här.
Lärplattform och information
Våra kurser och program är anslutna till lärplattformen Canvas, där lärare och studenter kommunicerar med varandra och laddar upp information.
För att få den information du behöver från oss på institutionen måste du se till att ”announcements” är påslagen i Canvas. Klicka på "Konto/Account" i vänstermenyn och därefter på ”Notifications” och välj inställningar…
Zoom-hjälp och IT-support
LU-Zoom används av Lunds universitet för att hålla digitala föreläsningar eller möten.
En guide till LU-Zoom finns här på canvas.education.lu.se
Lunds universitets servicedesk för IT-support är öppen måndag–fredag 08.00–17.00. Du kontaktar dem via mejl (servicedesk [at] lu [dot] se) eller telefon (046-222 90 00)
Mer IT-support hittar du på lu.se/studera/livet-som-student
Återbud
Om du vill lämna återbud till kursen/programmet som du är antagen till gör du detta snarast möjligt på: www.antagning.se eller www.universityadmissions.se. Logga in på Mina sidor, välj länk Återbud/Decline, avsluta med Bekräfta.
Jag har redan registrerat mig, men vill hoppa av
Om du registrerat dig och väljer att hoppa av kursen skall detta meddelas inom tre veckor efter terminsstart för att ”tidigt avbrott” skall registreras, i annat fall kan du inte söka kursen igen. Rapportera detta själv i Ladok för studenter. Behöver du hjälp, skicka ett mejl till info [at] soc [dot] lu [dot] se. Kommer avbrottet efter 3 veckor från terminsstart blir inte kursen sökbar igen. Omregistrering annan termin tillåts då bara i mån av plats och efter anmälan till institutionen.
Är du istället reservplacerad?
Reservantagningen startar tidigast under första halvan av augusti. Om du kan erbjudas plats på den kurs du är reservplacerad på så kommer du att kontaktas av studerandeexpeditionen.
Sen anmälan
Om en kurs inte är fullsatt efter den första antagningsomgången kan den ibland öppnas för sen anmälan, vilket ger intresserade blivande studenter en extra chans att söka till den.
Notera dock att en sen anmälan inte är en garanti för att komma in på kursen, samt att de behandlas av Antagningsavdelningen vid Lunds Universitet och inte av oss här på Sociologiska Institutionen.
Vi kan inte göra något för att påverka tiden det tar för anmälan att behandlas.
Läs mer om sen anmälan på Antagning.se
Kontakt
Du är alltid välkommen att kontakta oss!
Studerandeexpeditionen
E-post: info [at] soc [dot] lu [dot] se
Hos oss kan du få hjälp med bland annat registrering på kurs, anmälan om studieavbrott, intyg från Ladok, anmälan till omtentamen, tentamensutlämning och åtkomst till kursytan på aktuell lärplattform.
Studievägledning
E-post: studievagledare [at] soc [dot] lu [dot] se
Hos oss kan du få hjälp med frågor om behörighetskrav, anmälan om studieuppehåll (program) eller ansökan om tillgodoräknande av kurser, vägledning gällande dina studier, studieteknik och annat liknande.
Vi hoppas du ska trivas med dina studier hos oss på Sociologen!
Ta chansen att gå med i en av våra studentföreningar!
Social samvaro och en större möjlighet att påverka din utbildning tillsammans med andra studenter som pluggar samma sak som du. Våra studentföreningar drivs av och för studenter och kretsar kring det sociala.
DOXA: för alla studenter på Sociologiska institutionen.
PiL: för Personalvetare i Lund (inklusive HR).
KUF: Kriminologernas universitetsförening för studenter inom kriminologiprogrammet.
BiL (Beteendevetare i Lund) för alla som läser på beteendevetenskapliga kandidatprogrammet.
För dig som är student hos oss
Samlad information till dig som är student på Sociologiska institutionen. Du hittar det som du behöver för dina studier, och även tips på sådant som gör studierna roligare, lättare och mer inspirerande.
Hjälp och tips från Lunds universitet
Livet som lundastudent!
Mer allmän information till dig som är student här på Lunds universitets centrala webbplats lu.se och fliken "Livet som student".
Till exempel: Akademisk ordlista, Så går undervisningen till, Hitta bostad, Studentliv - Engagera dig i nationer, kårer och Akademiska föreningen, Service och stöd, På gång (kalendariet), Studiemedel, stipendier och ekonomi, Rättigheter och skyldigheter, IT-tjänster, support och driftinfo.
Digitala tjänster via "Nuvarande student"
Via "Nuvarande student" på lu.se hittar du direktlänkar till digitala tjänster för dig som är student. Canvas, Ladok, Webmail, Digital studiemiljö med flera. Även information om service och stöd för dig som är student, och poddtips!
Plugga effektivt hemifrån
Tips från Studieverkstaden för effektiv studieteknik.
lu.se/studieverkstadens-tips