Arbetsmarknaden för socialantropologer
"Socialantropologin belyser hur kulturella och sociala variationer i mänskligt tänkande och handlande uppstår, hur de upplevs och vad de får för konsekvenser, men också vad mänskligheten har gemensamt."
- Sveriges akademikers centralorganisation
Utbildningen i socialantropologi har gett dig viktiga kompetenser för att arbeta med bland annat utredningar, utvecklingsarbete och handläggning inom offentlig sektor, ideella organisationer, reklambransch och näringsliv. Du kan arbeta med bistånd och internationella frågor; integration, mångfald och jämställdhet; medier, information och utbildning; organisation, arbetsliv och konsumtion; kultur-, musei- och utställningsverksamhet. Du kan med fördel kombinera antropologi med andra samhällsvetenskapliga ämnen som sociologi, statsvetenskap, kulturgeografi, mänskliga rättigheter, freds- och konfliktvetenskap eller migrationsstudier, och även med främmande språk och annan humaniora. Du som har läst kandidatprogrammet i socialantropologi har fått en tydlig koppling till arbetsliv och det omgivande samhället, särskilt under år 3.
Som socialantropolog har du fått med dig ett jämförande perspektiv. Med en examen i socialantropologi kan du bland annat arbeta med integrationsfrågor, forsknings- och utredningsuppdrag inom offentliga verksamheter, men även med information, administration i till exempel biståndsorganisationer, på statliga myndigheter eller inom utbildningsväsendet. Man brukar säga att antropologer har hela världen som arbetsfält och antropologisk kompetens och kunskap är alltid aktuell.
Genom att kombinera dina studier i socialantropologi med andra ämnen som du är intresserad av kan du skapa en unik profil och verka inom en mängd olika yrkesområden. Exempel på jobb är handläggare och utredare på t.ex migrationsverket, konsult, samordnare och jobb inom turism.
Fler bra tips för socialantropologer
Läs mer om yrket socialantropolog på saco.se
Sveriges antropologförbund har även en blogg: antroperspektiv.org