Pentagonrapporten, Watergate, Snowdenavslöjadena och svenska IB-affären: några av det senaste halvseklets viktigaste politiska händelser i västvärlden har varit spionskandaler. Vad handlade spionskandalerna egentligen om? Vad händer då visselblåsare avslöjar säkerhets- och underrättelsetjänstens hemligheter till massmedier? När grävande journalister riktar sitt strålkastarljus mot den mest hemliga delen av staten?
I sin nya bok, Sanningen skall göra er fria – Spionskandaler från Pentagonrapporten till nutid, beskriver Alexandra Franzén, forskare i sociologi och underrättelseanalys, hur journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt med hjälp av visselblåsaren Håkan Isacson avslöjade IB 1973. Med sex månader kvar till IB-publiceringens femtioårsjubileum röstade Sveriges riksdag i november 2022 för att återinföra en variant av den lagstiftning som gällde utrikes- och säkerhetspolitisk rapportering före IB-affären.
Brister i lagstiftningen
– Det är som om riksdagen har glömt de viktiga lärdomarna från IB-affären. Den nya lagstiftningen gällande olika typer av spioneribrott inskränker yttrande- och tryckfriheten för dem som avslöjar missförhållanden inom svensk utrikes- och säkerhetspolitik, säger Alexandra Franzén.
Den nya lagstiftningen har en så kallad "ventil" som undantar försvarliga publiceringar från straff. I den nya boken framkommer det dock att ventilen har många hål och att inte mindre än fyra nya eller utvidgade lagar har tillkommit vilka definierar tidigare lagliga uttalanden i Sverige som någon form av mer eller mindre allvarligt spioneribrott.
– Straffet för visselblåsare och andra uppgiftslämnare är nu så högt att de i princip måste vara beredda på att begå ett socialt självmord om de väljer att avslöja missförhållanden, förklarar Alexandra Franzén.
I Sanningen skall göra er fria ställs de för vår samtid så akuta frågorna: Kan demokratier egentligen kontrollera sina säkerhets- och underrättelsetjänster? Hur vet vi i vems intresse våra beslutsfattare agerar? Och vad händer med demokratin när allt står på spel?