Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Foto på Göran Djurfeldt

Göran Djurfeldt

Professor emeritus

Foto på Göran Djurfeldt

Green revolution

Författare

  • Göran Djurfeldt

Redaktör

  • Pasquale Ferranti
  • Elliot M. Berry
  • Jock R. Anderson

Summary, in English

The Green Revolution in Asia from the early 1960s is defined as a process driven by governments in pursuit of self-sufficiency in food grains. The process was market-mediated and smallholder based and can be dated to the early 1960s with the Nobel Prize Laureate, Norman Borlaug’s research on high-yielding dwarf wheat in Mexico and later spread to rice and number of countries in South East and South Asia.

Avdelning/ar

  • Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi

Publiceringsår

2019

Språk

Engelska

Sidor

147-151

Publikation/Tidskrift/Serie

Encyclopedia of Food Security and Sustainability

Volym

3

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Elsevier

Ämne

  • Social Anthropology
  • Human Geography

Nyckelord

  • Geo-political dimensions
  • High-yielding dwarf wheat
  • High-yielding rice, IR-8
  • India
  • Indonesia
  • International Rice Research Institute (IRRI)
  • Mexico
  • National Agricultural Research Systems (NARS)
  • National self-sufficiency in grains
  • Norman borlaug
  • Philippines
  • Role of markets
  • Smallholders based process
  • State-driven process

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 9780128126875
  • ISBN: 9780128126882