Undervakning och medborgarjournalistik. Gör filmandet gatan säkrare?

”Civilpersoner filmar händelser med sina mobiltelefoner och sprider sedan filmklippen till sociala medier och nyhetsmedier. Detta innebär snabb, demokratisk nyhetsrapportering men också undervakning (sousveillance) – övervakning underifrån. Undervakningen kan dock leda till integritetskränkning och stämpling av den som filmas.”

Är den grova organiserade brottsligheten bara ett polisiärt problem?

Studenter på Kriminologiprogrammet fick förra måndagen (6 november) höra Klas Friberg, chef för Polisregion Väst föreläsa om polisreformen och den grova organiserade brottsligheten i Sverige i aulan på LUX i Lund.

35 miljoner för forskning om makteliter inom civilsamhället

Sociologiprofessor Christofer Edling har tillsammans med nio andra forskare inom sociologi, statsvetenskap och socialt arbete tilldelats 35 miljoner kronor av Riksbankens Jubileumsfond för projektet ”Civilsamhälleseliter? En jämförande studie av sammansättningen, reproduktionen, integrationen och ifrågasättandet av eliter i Europeiska civilsamhällen”.

Föräldrars strategier kring barns utbildning i urbana Ostasien får 5 miljoner kronor

Riksbankens Jubileumsfond har gett ett anslag på nära 5 miljoner kronor till doktor i sociologi Lisa Eklund, tillsammans med Kristina Göransson vid socialhögskolan, för projektet Föräldrars strategier kring barns utbildning i Kina, Sydkorea och Singapore: En jämförande etnografisk studie.

Maria Gómez har försvarat sin avhandling

Maria Gómez har disputerat i ämnet pedagogik med avhandlingen "Teachers' Assessment and gradings Practices in upper secondary Science Classrooms in Sweden. The Teachers' and Students' Perspectives" idag onsdag 25 oktober klockan 10:00 i Edens hörsal i Lund.

Lotta Granbom har försvarat sin avhandling

Lotta Granbom försvarade sin avhandling i ämnet socialantropologi ”The Second Wave: The Urak Lawoi after the Tsunami in Thailand” idag klockan 10-12 i Kulturens hörsal, Lund.

Sociologi med Rambo i rättssalen på Forskar Grand Prix

Gymnasieungdomar får på fyra minuter höra forskare berätta om vad de sysslar med på jobbet i tävlingen Forskar Grand prix som hålls på Polhemsgymnasiet på onsdag 4e oktober. I tävlingen deltar Lisa Flower med Rambo i rättssalen.

Mörka blickar och mötesstrider

Ungdomsvården är gemensam nämnare när David Wästerfors och Malin Åkerström medverkar med var sitt kapitel i boken "Den motspänstiga akademikern", en festskrift till professor Ingrid Sahlin vid Socialhögskolan i Lund. Kapitlen heter Eyes for Violence (David Wästerfors) och Mötesstrider och dokumentkamp i ungdomsvården (Malin Åkerström).

Pedagogik som vågar se bortom en färdig idé

Mattias Nilsson Sjöberg har just publicerat essän ”Att (våga) möta det oväntade – Historien om den bångstyriga stolen” i Norsk pedagogisk tidskrift.

Att se skogen med arbetsblicken

Ann-Mari Sellerberg har publicerat artikeln “The forest as a taskscape: seeing through the good forest owner’s eyes” tillsammans med Tobias Linné i the Scandinavian Journal of Forest Research. Artikeln avser skogsägares syn på och bedömning av skog: Vilken skog ser de som välskött och tilltalande, kort sagt vacker? Vilken skog visar att ägaren tagit ansvar för skötseln av skogen?