Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Internationalisering

Internationalisering handlar om att öka kvaliteten i institutionens verksamhet. Det finns dessutom politiska, ekonomiska och sociokulturella skäl som gynnar samhället i stort när universitet och högskolor blir mer internationella i sin verksamhet.

På den här sidan hittar du information om hur du bjuder in gästforskare, själv genomför korta och långa vistelser vid institutioner utomlands och hur du stöttar studenter som vill göra genomföra en del av sina studier i annat land.

Innehåll

Att bjuda in gäster

Utlandsvistelse för forskning och undervisning

Internationell studentmobilitet

 

Att bjuda in gäster

Att bjuda in gästforskare är ett utmärkt sätt för oss att bygga relationer med forskare utanför Lund och Sverige. Det kan leda till forskningssamarbeten, samförfattarskap, kännedom om varandras arbete och allmän intellektuell och institutionell innovation.

För att ansluta sig till Sociologiska institutionen (från några dagar upp till ett år) behöver gästforskare ha en lokal värd. Värden måste vara anställd vid institutionen och tar akademiskt och socialt ansvar för gästen under besöket.

Gästforskaren måste ha ett forskningsintresse som överlappar med institutionens. I idealfallet har gästen samma forskningsfokus som Sociologiska instituionen i allmänhet och minst en av våra forskningsmiljöer eller pågående forskningsprojekt.

En formell inbjudan

  1. Skicka ett e-postmeddelande med uppgifter om den föreslagna gästen och hur länge vistelsen ska pågå till internationaliseringsansvarig magnus [dot] ring [at] soc [dot] lu [dot] se och vaktmästare rose-marie [dot] olsson [at] soc [dot] lu [dot] se, med kopia till prefekt. Bifoga gästens CV.
    • Rose-Marie bekräftar om det finns kontorsutrymme tillgängligt under den föreslagna vistelseperioden.
    • Internationaliseringsansvarig och/eller prefekt avgör om vistelsen är tillåten.
  2. Internationaliseringsansvarig skriver och skickar en inbjudan till internationella gästforskare vars vistelse godkänts.
  3. Internationaliseringsansvarig informerar Sociologiska institutionens Lucatadministratör christian [dot] landgren [at] soc [dot] lu [dot] se (Christian Landgren) om gästens vistelse, så att ett lukat-ID, ett universitets-ID och en e-postadress kan förberedas.
  4. Värden hjälper gästen med boende och bör fråga gästen om boendepreferenser. Gästen betalar alltid för sitt boende.
  5. Värden möter gästen vid ankomst till universitetet och hjälper till att hämta ut nycklar till gästens kontor.
  6. Vid ankomsten noterar värden kontaktuppgifter till gästens närmaste anhöriga ("next of kin") och lämnar till institutionens HR-ansvarige.

Värdens sociala ansvar

Värdens sociala ansvar omfattar att välkomna gästen till Lund och se till att hen integreras i det dagliga livet inom och utanför institutionen. I rollen som värd ingår det att:

  1. presentera gästen för institutionen via e-post, nämna vem det är, deras forskningsintressen, deras rumsnummer vid institutionen, hur länge de stannar och när de eventuellt presenterar sitt arbete.
  2. se till att gästen ansluter sig till en av forskningsmiljöerna eller ett aktivt forskningsprojekt som håller regelbundna möten.
  3. se till att gästen minst en gång under sin vistelse presenterar sitt arbete för en större grupp - en forskningsmiljö, FpG, institutionens seminarieserie eller ett självständigt organiserat och annonserat seminarium.
  4. se till att gästen hålls informerad om pågående institutionsevenemang (exempelvis via e-post) och får hjälp att förstå vilka evenemang som är relevanta och intressanta i sammanhanget.

Gästföreläsningar

Om gästen befinner sig på postdoktoral nivå eller högre kan hen erbjudas att presentera sitt arbete som en gästföreläsning, i en panel eller inom ramen för annan undervisningsverksamhet vid institutionen. För att ordna detta skickar värden gästens CV till studierektorerna sex månader i förväg.

Utlandsvistelse för forskning och undervisning

Internationella samarbeten

Som anställd vid Sociologiska institutionen kan du använda dig av universitetets många etablerade nätverk och kontakter för att utveckla nya internationella samarbeten. De omfattande möjligheter för forskning och utveckling genom internationella samarbeten finns samlade på Lunds universitets medarbetarwebb.

Läs mer på sidan om Internationella samarbeten.

Finansiering av internationella samarbeten

Erasmus+
Det huvudsakliga målet med Erasmus+ mobilitet för högre utbildning är att öka kompetenser, färdigheter och yrkesskickligheter – och därmed höja kvaliteten i undervisningen och lärandet. Erasmus+ erbjuder finansiering genom en mängd program med olika inriktning och målgrupp.

Mer information om Erasmus+ på Medarbetarwebben.

Nordplus
Nordplus stödjer samarbete mellan nordiska och baltiska länder och finansierar mobilitet, särskilda projekt, nätverksaktiviteter, administratörsutbyte och lärarstipendier. Utlysningen är öppen november - februari. Ansökan skickas till Nordiska ministerrådet.

Mer information hittar du på Nordplus webbplats.

Mobility Grants for Internationalisation (STINT)
Syftet med Mobility Grants for Internationalisation är att stärka svensk forskning och högre utbildning genom etablering och utveckling av internationella samarbeten. Programmet ger stöd till projekt med hög vetenskaplig kvalitet som tydligt bidrar till involverade lärosätens verksamhet.

Sökande ska vara disputerad samt verksam och anställd vid ett svenskt lärosäte. Projekten kan pågå upp till tre år.

Mer information på stint.se.

Finansiering av utbyten och sabbatsperioder

STINT: Från två till fem månaders finansiering för lärarutbyte

Wenner-Gren: Sabbatstipendier för tre till tolv månader. Stipendierna är avsedda att möjliggöra för svensk senior forskare, vanligen professor, att verka vid utländsk vetenskaplig institution.

RJ Sabbatical: Forskningsstipendier för sex till tolv månader för att avsluta långt kommen forskning och för att skriva synteser.

Informellt sabbatsår vid institutionen: Det är möjligt att ta ledigt från undervisningen genom att "spara" överflödiga undervisningstimmar du samlat på dig från ett år till nästa. Om du vill använda överskottstimmar för att köpa ut dig från undervisningen och ta ett informellt sabbatsår bör du samordna detta med både prefekten och studierektorn minst 15 månader i förväg.

Internationell studentmobilitet

Avdelningen Mottagande, mobilitet och service handlägger ärenden om internationell studentmobilitet. Är du intresserad av processen eller vill informera studenter om hur den går till finns sidan Service och stöd för utresande studenter på Medarbetarwebben.

Till Service och stöd för utresande studenter på Medarbetarwebben.

Ekonomiskt stöd för internationell studentmobilitet

Avdelningen Externa relationer listar sju stipendier relevanta för studenter som vill förlägga en del av sin studieperiod utomlands.

Läs mer om universitetsgemensamma stipendier på lu.se

Läs mer om Erasmuspraktikstipendiet på lu.se

Läs mer om Stipendieförvaltningens resestipendium
 på lu.se