Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

EU:s minimilöner kan pressa undan kollektivavtal

EU-flagga blåser i vinden framför byggnad. Foto: Markus Spiske, unsplash.

Om EU skulle tvinga Sverige att införa en lag om minimilöner skulle vi få en dubbel uppsättning minimi­löner, en kollektivavtalad och en lagfäst. Anders Kjellberg, professor i sociologi, har nyligen publicerat en ny upplaga av rapporten "Den svenska modellen 2020: pandemi och nytt huvudavtal". I den finns ett nytt kapitel om EU:s förslag till minimilöner och nya avsnitt angående LO:s förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

I den uppdaterade rapporten finns nya avsnitt angående det nya huvudavtalet och att LO har återupptagit förhandlingarna med Svenskt Näringsliv (sid. 46-49) och ett nytt kapitel om EU:s förslag till minimilönedirektiv och hur det utmanar den svenska partsmodellen.

Nya upplagan av rapporten "Den svenska modellen 2020: pandemi och nytt huvudavtal" (Arena Idé juni 2021) finns att läsa här på Lunds universitets forskningsportal portal.research.lu.se

Den uppdaterade rapporten har uppmärksammats i media:

Gällande huvudavtalet:

Gällande minimilöner: