Främsta forsknings- eller undervisningsområden
- Kriminologi
- Undervakning (sousveillance) och medborgarjournalistik
- Kriminalitet och brottskontroll på Åland
- Tidiga samordnade insatser (TSI)
- Trygghet och rädsla för brott
Pågående forskning
Tidiga samordnade insatser för barn som kan utsättas för eller hamna i kriminalitet
Studien diskuterar och analyserar samverkansprocesser i ett pilotutvecklingsprojekt, en tidig samordnad insats och bygger på den s.k. Skottlandsmodellen. Tidiga samordnade insatser innebär att personal från skola, hälso- och sjukvård och socialtjänst samarbetar med målet att skapa en helhet kring insatser för barn och unga som är i behov av stöd från flera aktörer. Det ställer krav på att deltagarna utvecklar kunskap och kompetens om långsiktig samverkan och samordning. Målgruppen för pilotprojektet Trygga barnet är barn och unga i Malmö stad under 16 år som visar tidiga tecken på vad man kallar ogynnsam utveckling. I pilotprojektet samverkar barnhälsovård, förskola, grundskola, barnpsykiatri och socialtjänst. Skottlandsmodellen bygger på idén att verksamheterna har en gemensam struktur – gemensamma verktyg, yrkesroller och en gemensam terminologi – som ska underlätta för alla barn och unga att bli upptäckta och att få stöd tidigt vid vad som beskrivs som en ogynnsam utveckling.
Fängelse på finska
Åland är ett enspråkigt svenskt, autonomt landskap som hör till Finland. Alla åländska fångar avtjänar sitt straff i Finland eftersom det inte finns några fängelser på Åland. Idag finns knappt någon forskning som handlar om kriminalitet, polis eller bruket av fängelsestraff på Åland. Det finns heller inga studier om hur personer som hör till den svenska språkgruppen i Finland upplever ett fängelsestraff i ett finskt fängelse.
Syftet med studien är att analysera åländska fångars upplevelser av ett fängelsestraff. Tidigare forskning visar att fångar som avtjänar straff långt borta hemifrån, i en obekant språkmiljö, upplever livet i fängelset som särskilt tungt. Språkproblem gör det nämligen svårt att kommunicera med fängelsepersonal och andra fångar och avståndet gör att fångarna träffar familj och vänner mycket sällan.
Undervakning och medborgarjournalistik
Civilpersoner filmar händelser med sina mobiltelefoner och sprider sedan filmklippen till sociala medier och nyhetsmedier. Detta innebär snabb, demokratisk nyhetsrapportering men också undervakning (sousveillance) – övervakning underifrån. Undervakningen kan dock leda till integritetskränkning och stämpling av den som filmas.
Undervisning
Jag har tidigare varit programkoordinator på kandidatprogrammet i kriminologi och även undervisat och varit helkursansvarig på kurser på programmet. Jag har även skrivit kurslitteratur som används på kandidatprogrammet i kriminologi.
Samverkan
Sedan 2014 har jag en tillsvidareanställning på 50% på Malmö stad, där jag jobbar med forskning och utveckling på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Publikationer
Visar av publikationer. Sorterade efter år och sen titel.
Yurttaş Gazeteciliği, Gözetim ve Denetim
Agneta Mallén
(2018) Panoptikon 2.0: alternatif medya ve karşi-gözetim
Del av eller Kapitel i bokNär det är Lillebror som ser. : Att använda medborgarjournalistiska videoklipp som empiri i kriminologiska studier
Agneta Mallén
(2017) Kriminologiska metoder och internet , p.102-125
Del av eller Kapitel i bokKriminologiska metoder och internet
(2017)
BokStirring up virtual punishment: a case of citizen journalism, authenticity and shaming
Agneta Mallén
(2016) Journal of Scandinavian Studies in Criminology and Crime Prevention, 17 p.3-18
Artikel i tidskriftWhen Baby Brother is watching: How civilians surveil control agents in the new era
Agneta Mallén
(2016)
Working paperVirtual punishment in the making: When citizen journalism enables processes of shaming and online victimization
Agneta Mallén
(2016)
KonferensbidragCriminality, incarceration and control in Nordic Island societies: The Faroe Islands, The Åland Islands, Iceland and Greenland.
Agneta Mallén, Annemette Nyborg Lauritsen, Hedda Giertsen, Helgi Gunnlaugsen
(2016)
RapportCitizen journalism, surveillance, and control
Agneta Mallén
(2012) Crime, security and surveillance: effects for the surveillant and the surveilled
Del av eller Kapitel i bok"It's Like Piecing Together Small Pieces of a Puzzle". Difficulties in Reporting Abuse and Neglect of Disabled Children to the Social Services
Agneta Mallén
(2011) Journal of Scandinavian Studies in Criminology and Crime Prevention, 12 p.45-62
Artikel i tidskriftHot och handlingsstrategier : en komparativ studie av tre bostadsområden i Örebro.
Agneta Mallén
(2010) Sociologisk Forskning, 47 p.98-100
Bokrecension"It's like putting small pieces together". Difficulties in reporting abuse and neglect of disabled children to the social services
Agneta Mallén
(2009)
KonferensbidragLillebror ser dig. Medborgarjournalistik, övervakning och kontroll
Agneta Mallén
(2008) Medier, brott och den aktiva publiken: om brottsrapportering och kreativ medieanvändning , p.41-60
Del av eller Kapitel i bokVäktare och våld. En studie av finska och svenska väktares berättelser om våld och hot om våld
Agneta Mallén
(2007)
KonferensbidragTrygghet i skärgårdsmiljö : En studie om rädsla för brott i Åboland
Agneta Mallén
(2005)
Doktorsavhandling
Samverkan
Sedan år 2014 arbetar jag 50 % som forsknings- och utvecklingskoordinator på stadskontoret i Malmö stad. Från år 2017 finns tjänsten på Arbetsmarknads- och socialförvaltningens avdelning för hållbarhet, kvalitet och nämnd i Malmö stad. Tjänstens fokus ligger på samverkan mellan universitet och kommun.
Tidigare forskningsprojekt
Kriminalitet i ösamfund. Jag var år 2014–2019 medlem i den nordiska arbetsgruppen Kriminalitet, frihedsberøvelse og kontrol i nordiske ø-samfund som fokuserar Island, Grönland, Färöarna och Åland. Ösamfund ses som speciella platser som dels erbjuder sina invånare ett kulturellt och identitetsmässigt ”annorlundaskap” (otherness), dels innebär särskilda, geografiskt relaterade, utmaningar pga. isolation. Dessa särdrag inverkar även på kriminalitet och rädsla för brott i ösamfund. Arbetsgruppen finansieras genom medel från Nordiska samarbetsrådet i kriminologi.
År 2017 ledde jag en nordisk forskararbetsgrupp, Cybercrime victimization in the Nordic Countries Syftet med arbetsgruppen var att undersöka möjligheter till samarbete gällande utsatthet för IT-relaterad brottslighet (cybercrime) i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Arbetsgruppen finansierades genom medel från Nordiska samarbetsrådet i kriminologi.
Svårigheten att anmäla barn som far illa. Hur habiliteringspersonal resonerar då de skall anmäla våld och omsorgssvikt mot barn med funktionsnedsättning.
Trygghet och rädsla för brott relaterat till frågor om offerskap: Hur trygghet kan studeras med samma faktorer som vanligtvis används för att analysera rädsla för brott.