Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Show and Tell –

Scientific representation, algorithmically generated visualizations, and evidence across epistemic cultures

Hur använder vi nya typer av bilder för att visa det vi vet och för att övertyga andra att acceptera bevisen vi erbjuder? Bilder som hjärnskanningar och botaniska illustrationer har länge varit centrala för vetenskaplig praxis, men idag kan lättillgänglig teknik skapa verklighetstrogna algoritmiskt genererade bilder – fotoliknande bilder gjorda inte med optisk teknik som linser utan genom manipulation av digitala data. Dessa nya typer av bilder har infört särskilda utmaningar för vår förmåga att lita på det vi kan se med egna ögon.

Finansierat av Europeiska forskningsrådet (ERC) 2021-2025
 
Show & Tell är ett projekt med rötter i vetenskapens sociologi som undersöker nya typer av bevis när de flyttas mellan vetenskapliga och rättsliga rum, från universitetets laboratorier, genom polisarbete och in i rättssalen. Med fokus på digitala 3D-metoder för dokumentation, visualisering och analys siktar vi på att belysa hur nya typer av bevis får legitimitet och auktoritet över professionella gränser.
 
Vad som utgör giltiga bevis är alltid under omdaning, och just nu har vi en unik möjlighet att se hur nya bevistekniker förstås, värderas, hanteras och kommuniceras av och mellan yrkesgrupper. Med detta projekt ämnar vi att avslöja de processer som låter oss tro våra ögon (eller uppmanar oss att ifrågasätta dem) när vi stöter på nya typer av bilder, och att bygga en ny konceptuell ram för att förstå vetenskapliga visualiseringar när de rör sig mellan skilda epistemiska och professionella kulturer.

Forskare på projektet:
Alison Gerber

Logotyp Show and Tell - en EU flagga och en ERC-logga.