Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Amanda praktiserade på bemanningsföretag

Porträtt på Amanda Ring. Foto: Annika Lantz.

Varför valde du att göra praktik?

– Jag valde att göra praktik för att det är en fantastisk möjlighet att få se hur yrkeslivet utanför studierna ser ut! Jag såg det som en chans att få omsätta mina kunskaper och teorier från utbildningen till färdigheter och lära mig mer om vad jag vill göra i framtiden.

Skulle du rekommendera andra studenter att göra praktik?

– Ja! Det är både ett sätt att praktiskt få användning för sina kunskaper från utbildningen och att skaffa sig erfarenhet. Det är också ett jättebra tillfälle att prova på vad man tycker är roligt och bli inspirerad inför framtiden. Praktiken ligger också sist i utbildningen vilket jag tycker är toppen, eftersom det ger en möjlighet att få in en fot i ett bolag inför examen.

Vilka arbetsuppgifter hade du under praktiken?

– Jag fick vara med på i stort sett alla arbetsuppgifter som förekommer på arbetsplatsen, och det var så roligt! Mitt främsta fokus var rekrytering, konsultfrågor och kundkontakt och där inkluderades allt ifrån avtal och introduktioner till kompetensutveckling och ledarskap. Jag satt med i rekryteringsprocesser från start till slut, fick insikt i hur försäljningsprocessen går till, hur bolaget marknadsför sig och deras målsättningar framåt. Genomgående fanns även strävan att skapa långsiktiga och goda relationer, något som jag är ganska duktig på och som verkligen är viktigt i den här branschen.  

På vilket sätt hade du nytta av din utbildning under praktiktiden?

– Jag hade nytta av så mycket - bland annat mina kunskaper inom organisations- och verksamhetsutveckling, introduktion av nyanställda, organisationskultur, medarbetarskap, kommunikation och ledarskap. Praktiktiden fick mig verkligen att inse att jag hade fått en väldigt bra grund att stå på via min utbildning och att det kräver djupgående kunskap för att förstå människor i organisationer. Även om människor är komplexa varelser så kan vi ta hjälp av de teorier som finns inom personalvetarområdet för att få ökad förståelse.

Vilka erfarenheter och kunskaper har du fått av praktiken?

– Framförallt fick jag insikter om att mina kunskaper verkligen är användbara i rekryterings- och bemanningsbranschen, något jag kanske inte trodde innan.

Jag lärde mig väldigt mycket om mig själv och vem jag är i min framtida roll som personalvetare. Jag är tacksam över att jag tidigt fick mycket eget ansvar eftersom det gynnade min utveckling framåt. Jag insåg även att det finns så mycket mer att göra i framtiden än vad jag kan läsa mig till på pappret, och att allt inte behöver bli som jag på förhand tänkt mig (i positiv mening).

Hur gick du tillväga när du sökte praktikplats?

– Jag började med att titta efter utannonserade praktikplatser och skrev ett inlägg på LinkedIn om vilken typ av organisation jag sökte. Sedan började jag titta runt på andra organisationer som inte hade annonserat ut något. Jag försökte skaffa mig en överblick över vilken typ av miljö jag ville vara i och vad jag ville göra under min praktiktid. Sedan skickade jag mejl till olika företag där jag beskrev mig själv, vad jag skulle kunna bidra med och vad jag önskade få ut av praktiktiden.

Har du några goda råd till studenter som vill söka praktik?

– Var ute i god tid! Även om många företag inte kan svara på om de kan erbjuda en praktikplats långt i förväg så är det bra att förbereda sig själv genom att göra efterforskningar. Fundera på vad du vill göra och vad du önskar av din praktiktid och var inte rädd för att utnyttja ditt kontaktnät!

Vad har praktiken haft för betydelse för utbildningen i stort tycker du?

– Väldigt stor betydelse! Jag uppskattade verkligen att få möjligheten att testa mina kunskaper i praktiken. Jag tyckte stundtals under studietiden att det var svårt att veta vad jag ville göra i min roll som personalvetare, eftersom studierna till största delen är teoretiska, men praktiktiden hjälpte mig förstå hur brett personalområdet är.

Vilka är dina framtidsplaner nu när du är klar med din utbildning?

– Direkt efter examen startade jag min anställning som rekryteringsansvarig på Eterni och jag kunde inte varit gladare! Innan praktiken trodde jag inte att rekryterings- och bemanningsbranschen var något för mig, men efter första mötet med Eterni insåg jag att jag hade haft fel. Jag har hittat helt rätt. Jag är glad, stolt och tacksam att jag läste till personalvetare. Det finns så mycket som jag kan och vill göra i framtiden, men oavsett vad jag gör så kommer människan att vara i centrum.


Läs fler alumnporträtt

Alla våra alumnporträtt hittar du på sidan "Våra alumner berättar".


HR-programmet

Mer om HR-programmet, där du har möjlighet att göra praktik under sista terminen, kan du läsa på lu.se.

Är du intresserad av praktik & studentarbete?

Här på vår webbplats hittar du aktuella praktikplatser och uppdrag som studentmedarbetare.

På HR-programmet har du möjlighet att göra praktik under termin 6, den sista terminen.

Amanda Ring:

Amanda praktiserade under sin sista termin på PA-programmet, som nu har bytt namn till HR-programmet.

Arbetsplats för praktiken:

Eterni Sweden AB är ett auktoriserat rekryterings-, bemannings- och omställningsföretag som erbjuder kundanpassade lösningar med fokus på relationer. Företaget grundades i Norge 2011 och valde strax innan pandemin att satsa i Sverige. Region Syd öppnade i Malmö i januari 2021.

Examen:

Filosofie kandidatexamen i personal- och arbetslivsfrågor, våren 2021

Ämne/huvudområde:

Pedagogik (finns ej som huvudområde på nya HR-programmet).

Övriga ämnen/kurser inom examen:

Psykologi, sociologi och arbetsrätt.