Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumn: Jonna är specialist på penningtvätt och sanktioner på bank

Jonna Rolfsson porträtt

”Informationen jag plockar fram gör att utredningarna startas så jag vet att mitt jobb gör skillnad.”

Vad jobbar du med idag?

Jag jobbar som Anti-Money Laundering & Sanctions Specialist på Nordea.

Hur fick du din nuvarande anställning?

Jag hade koll på bankernas hemsidor och sökte när Nordea hade en tjänst uppe inom penningtvätt. Sen behövde jag göra två lämplighetstester under anställningsprocessen. De gillade min utbildning och att jag hade skrivit min masteruppsats om terrorism då en del av arbetet är att förhindra terrorfinansiering. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att det är något nytt man ser varje dag i människors beteende genom deras transaktioner. Det är också ett fält som utvecklas hela tiden, både för att kriminella hela tiden hittar nya sätt att tvätta pengar och banken behöver ha kunskap om dessa för kunna upptäcka brott som redan har hänt men också för att kunna jobba brottsförebyggande. Vi har därför mycket utbildningar och diskussioner som bidrar till att jobbet fortsätter vara intressant. Informationen jag plockar fram gör att utredningarna startas så jag vet att mitt jobb gör skillnad.

Vilka är de största utmaningarna i jobbet?

Att se människors liv och ekonomi påverkas av bedrägerier och spelberoende på ibland förödande nivåer är nog det som påverkar mig mest. 

Mer relaterat till arbetsuppgifterna så är de största utmaningarna att hitta de avgörande detaljerna i stora mängder data. Det finns också en gråskala för vad som accepteras och det kan ibland vara svårt att veta vilken sida av skalan det ligger på för att situationerna varierar så mycket. 

Finns det något annat som du vill dela med dig av?

Att söka jobb är ett heltidsjobb i sig. Det kan absolut vara svårt att få det första jobbet efter utbildningen och så mycket är utanför ens kontroll. Det handlar mycket om antal jobb du söker och för det mesta kommer man få ta många Nej innan det blir ett Ja. Att veta det kan både göra det lättare eller jobbigare att fortsätta, men jag försökte se det som att för varje Nej så kom jag närmare ett Ja. 

Intervjun genomfördes våren 2024.


Läs fler alumnporträtt

Alla våra alumnporträtt hittar du på sidan "Våra alumner berättar".

Jonna Rolfsson

Jobbar som: AML & Sanctions Specialist på Nordea 

Utbildning: Kandidatexamen i Kriminologi och Masterexamen i Kulturkriminologi

Examensår: 2023

Jonnas råd och tips när det gäller att söka jobb efter utbildningen

Det kan vara värt att titta på jobben som inte kräver erfarenhet, även om det inte är det du vill göra i längden. Våga också prova olika områden eller sektorer. All erfarenhet tror jag kan hjälpa en.

Jag kunde inget om bankvärlden eller ekonomi och hade inte så mycket intresse för det heller. Jag gillade utredningar så det var den delen jag gick på och det är det som är i fokus för tjänsten. Så att prova olika områden är bra, det kan visa sig vara en bra träff men det går alltid att byta om man inte trivs. 

Att göra research på arbetsgivaren är också bra, så att du vet att det är en plats och uppgifter du tror du kan trivas med och att arbetsgivaren ser att du kan något om dem eller om tjänsten.