Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Programmens första studenter tog examen!

Avslutningsceremoni kandidatprogrammen i sociolog och socialantropologi 2022. Foto: Susanne Lindberg.
Olivia Medin, socialantropolog, firar tillsammans med sociologerna Lisa Johansson och Matilda Pettersson Bustamante att tre års studer är avklarade. Foto: Susanne Lindberg.

Den första avslutningsceremonin för studenter på kandidatprogrammen i sociologi och socialantropologi hölls i vackra Gamla Biskopshuset i Lund fredagen den 3 juni. Programmen startades här på Sociologiska institutionen hösten 2019 och nu var det dags för första kullen att fira sin examen efter 3 års studier.

Det var uppsluppen stämning och många tal då ett trettiotal studenter, programmens lärare och andra anställda, samt representanter från studentföreningen DOXA samlades för att för första gången fira studenternas examen från kandidatprogrammen i sociologi och socialantropologi här i Lund.

De två programmen som startade 2019 skapades för att tillgodose behovet av mer arbetsmarknadsanknytning hos våra sociologi- och socialantropologistudenter. Programmets arbetsmarknadsprofil märks särskilt under den femte terminen som ägnas helt åt tillämpad sociologi/socialantropologi och som bedrivs i samverkan med myndigheter, företag och organisationer. Programmen har även en internationell profil och studenterna ska ha möjlighet att bedriva studier vid ett lärosäte utomlands under minst en termin.

Tyvärr satte pandemin stopp för många av studenternas utlandsstudier denna gången, bara några kom i väg till utländska universitet. Men Bo Isenberg, lärare på programmet berättar att studenterna visade både förståelse och kreativitet.

– De tog kurser vid svenska universitet och generellt har de varit väldigt nöjda med hur de kunnat kombinera kurser och ämnen, säger Bo Isenberg, som var en av talarna under avslutningsceremonin.

En annan talare, Jan Olof Nilsson, var studierektor på Sociologiska institutionen 2019 när programmen startade. Han var en av drivkrafterna bakom uppkomsten av programmen.

Varför var det viktigt att starta dessa program?

– Vi hade länge varit delaktiga i flera mycket populära tvärvetenskapliga kandidatprogram, men nu ville vi ha egna program för sociologer och socialantropologer. Vi ville stärka ämnesidentiteten hos studenterna eftersom vi anser att en fördjupning i ämnena ger specifika kunskaper som inte de övriga tvärvetenskapliga programmen kunde ge. Ett program, där samma grupp följs åt under 3 år ger också en starkare anknytning till institutionen, säger Jan Olof Nilsson.

– Dessutom hade vi märkt av ett generellt sett ökat söktryck när det gällde program jämfört med fristående kurser, och vi ville höja ämnenas attraktionskraft genom inrättandet av ämnesspecifika program. Det ska dock tilläggas att vi inte la ner våra fristående kurser. Det är viktigt att även dessa erbjuds!

Efter examen från de två kandidatprogrammen kan studenterna välja en praktikkurs, speciellt utformad bara för studenter som gått dessa program. Praktikkursen ska ge dem möjlighet att tillämpa sina teoretiska kunskaper i arbetslivet och stärka programmens koppling till arbetsmarknaden ytterligare. I höst kommer minst sex studenter från sociologiprogrammet att hoppa på detta erbjudande.

Fredagens ceremoni avslutandes med utdelning av diplom och programmets gåva till studenterna, fotografering utomhus och sedan mingel med bubbel, tilltugg och en massa prat i Biskopshusets vackert smyckade lokaler.

Läs mer om programmen på Lunds universitets centrala webbplats:


Program, avslutningsceremoni
Kandidatprogrammen i sociologi och socialantropologi

 • Välkomna! Tova Höjdestrand, studierektor i socialantropologi
 • Tal
  • Jan Olof Nilsson, f.d. studierektor
  • Bo Isenberg, programkoordinator i sociologi
  • Nina Gren, programkoordinator i socialantropologi
  • Kim Engdahl, student på kandidatprogrammet i sociologi
 • Underhållning av Doxa
 • Diplomutdelning
 • Fotografering utanför Gamla Biskopshuset
 • Mingel
Fyra glada studenter tittar mot kameran med glas i händerna. Foto: Susanne Lindberg.
Elin Magnusson, Sophia Aurelia Wandel-Petersen, Karin Stohr och Albin Algehed.
Vackra blommor och glas på ett bord. Foto: Susanne Lindberg.
Feststämning på Gamla Biskopshuset i Lund. Foto: Susanne Lindberg.
Gruppbild ute i det gröna av 34 studenter från kandidatprogrammen i sociologi och socialantropologi 2022. Foto: Susanne Lindberg.