Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mari gjorde praktik på bemanningsföretag

Mari läste PA-kandidatprogrammet och gjorde praktik inom programmet.

Observera att PA-kandidatprogrammet numera har bytt namn och heter Kandidatprogrammet i Human Resources. Läs mer om det nya programmet på https://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SGHUR


Berätta om din praktikplats, arbetsuppgifter och praktikprojekt!

Jag gjorde min praktik vid sidan om en HR-generalist på ett medelstort företag i Lund som levererar bemanning och tjänster. Under min praktik fick jag följa det dagliga HR-arbetet med allt från chefsrekryteringar till rehabiliteringssamtal. Jag fick även vara med på möten med ledningsgruppen, uppdatera krishanteringsplanen och besöka kunder. Mitt praktikprojekt handlade om korttidssjukfrånvaro och jag fick jämföra sjukfrånvarosiffror från olika kostnadsställen och koppla till budget samt ta fram ett förslag till möjliga åtgärder. 

Varför valde du att göra praktik? Vilka kunskaper har praktiken gett dig?

Jag valde att göra praktik eftersom jag såg det som en bra möjlighet att få praktisk erfarenhet och knyta nya kontakter. Med praktiken fick jag nya kunskaper om hur det är möjligt att tillämpa den teori man tillgodogör sig på universitetet och hur det är möjligt att omsätta den i verkligheten. Många gånger kan det finnas en teoretiskt bra idé som inte är praktiskt möjlig och under praktiken fick jag god insyn i hur det är möjligt att arbeta i situationer där det inte finns en given lösning. 

Har du några goda råd när man söker praktikplats? Hur gick du tillväga?

Börja i god tid och använd alla dina kontakter! Jag fick min praktikplats genom en kontakt som jag fått via ett HR-nätverk. Se även till att ha ett väluppdaterat CV när du börjar söka så blir det enklare för de tillfrågade praktikplatserna att ta ställning. Min erfarenhet är att alla är väldigt välvilligt inställda men många saknar tid och resurser att ge en givande praktik och tackar därför nej, men ge inte upp - våga fråga!

Hur ser du på framtiden - arbetsliv eller fortsatta studier på masternivå?

Jag kommer att ge mig ut i arbetslivet och är i skrivande stund i full färd med att söka jobb. Det ska bli jättespännande att se vad mitt framtida arbete har att erbjuda. Jag tror att jag kommer lära mig otroligt mycket nytt men känner att jag har en god grund att stå på efter mina universitetsstudier. Som det ser ut nu kommer jag inte att läsa en master eftersom jag redan pluggat ett tag innan jag började PA-programmet och känner mig ganska nöjd men man vet aldrig.


Läs fler alumnporträtt

Alla våra alumnporträtt hittar du på sidan "Våra alumner berättar".

Är du intresserad av praktik & studentarbete?

Här på vår webbplats hittar du aktuella praktikplatser och uppdrag som studentmedarbetare

Bild på Mari Magnusson. Fotograf: Jessica Björck