Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Linnea läste PA-kandidatprogrammet

Observera att PA-kandidatprogrammet numera har bytt namn och heter Kandidatprogrammet i Human Resources. Läs mer om det nya programmet på https://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SGHUR


Hur gick dina tankar när du valde PA-programmet?

Jag har tidigare läst tre terminer vardera på Juristprogrammet och Kandidatprogrammet i Mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. Båda programmen är intressanta men det kändes som att något saknades. Under min praktik på ett FN-organ i Dakar, Senegal, började jag intressera mig för hur en medarbetare kan bidra med kunskap och energi till organisationen, men det var först efter att ha frågat en person som känner mig mycket väl som PA-programmet kom på tankarna. Programmet har en tydlig koppling till en yrkesgrupp: personalvetare, vilket märks i programmets upplägg och i de frågeställningar som tas upp i kurserna. Det är den konkreta kopplingen till arbetet med frågor som rör människan i arbetslivet som fick mig att söka till PA-programmet.

Hur är det att vara student på PA-programmet?

Underbart! Programmet tar upp beteendevetenskapliga områden: sociologi, psykologi och pedagogik, samt juridiska områden: arbetsrätt andra rättsområden som är viktiga för att förstå hur en organisation är uppbyggd. Dessa två övergripande områden är viktiga för att förstå det sociala livet i en organisation och det juridiska regelsystemet som formar det.

En stor fördel med programmet är att det finns en stor frihet att anpassa det efter sina egna intressen: dels val mellan fyra inriktningar, dels att den sjätte terminen kan en läsa valfri kurs eller ha praktik.

Som del av det rika studentlivet i Lund har vårt program en helt egen studentförening: Personalvetare i Lund som en kan engagera sig i.

Vilka råd vill du ge till de som är intresserade av PA-programmet?

Om du är intresserad av människors arbetssituation: sök! Personalvetaryrket är brett och vi behövs överallt: i såväl privata som offentliga organisationer. De kunskaper en förvärvar under programmet är värdefulla även för andra yrkesgrupper än personalvetare, och de stora valfriheterna på programmet gör att dina intressen kan bli din specialitet.

Hur ser du på din framtida yrkeskarriär?

Jag känner mig positiv! När jag började programmet hade jag en ganska bestämd bild över vad jag ville arbeta med, men under tiden jag har läst på programmet har jag insett att allt är intressant! Till en början vill jag arbeta brett med personalfrågor, men längre fram i tiden vill jag specialisera mig på ett område som jag fastnar för, om det så är stressfaktorer, rekrytering eller kompetensutveckling.


Läs fler alumnporträtt

Alla våra alumnporträtt hittar du på sidan "Våra alumner berättar".

Bild på Linnea av Jessica Björck