The Swedish Ghent system and trade unions under pressure

Förlag: European Trade Union Institute

Abstract english

Abstract in German

Nach ihrem Amtsamtritt im September 2006 hat die schwedische Mitte-Rechts-Regierung im Januar 2007 die Beiträge zu den Arbeitslosenkassen der Gewerkschaften erheblich erhöht. Dadurch wurde es plötzlich wesentlich teurer, Mitglied in einer Gewerkschaft (und in der Arbeitslosenkasse) zu sein. Innerhalb von zwei Jahren verloren die Gewerkschaften 8% ihrer Mitglieder, der gewerkschaftliche Organisationsgrad sank um 6 Prozentpunkte, bei den Arbeitslosenkassen war der Rückgang noch stärker. 2008 wurde die Höhe dieser Beiträge enger an die Arbeitslosenrate unter den Mitgliedern der jeweiligen Kasse geknüpft. Dies führte zu einer sozialen Polarisierung der Kassenbeiträge, die sich 2009 durch die zunehmende Arbeitslosigkeit weiter verschärft hat. Dieser Beitrag beschreibt die Folgen der Regierungspolitik und erörtert die Bestrebungen der Regierung, durch die Umgestaltung des schwedischen Ghent-Systems Einfluss auf die Lohnbildung zu nehmen.

Abstract in French

En janvier 2007, le gouvernement suédois de centre-droit, au pouvoir depuis septembre 2006, a imposé une forte hausse des cotisations aux caisses d’assurance chômage gérées par les syndicats. En conséquence, les cotisations syndicales

(y compris les cotisations aux caisses) ont brusquement grimpé en flèche. En deux ans, les syndicats ont perdu 8 % de leurs adhérents et le taux de syndicalisation s’est affaissé de 6 points, tandis que les caisses d’assurance chômage ont enregistré un recul encore plus net. En 2008, les cotisations aux caisses ont été plus étroitement corrélées au taux de chômage parmi les membres de chaque caisse. Il en a résulté une polarisation sociale marquée de ces cotisations, aggravée en 2009 par la progression du chômage. Outre une description des conséquences de la politique du gouvernement, cet article propose une analyse de la volonté de ce dernier d’influencer la formation des salaires en remodelant le système de Gand à la suédoise.
In January 2007 the Swedish centre-right government in office since September 2006 raised considerably fees for union unemployment funds. Union membership (fund membership included) therefore suddenly became much more expensive. Trade unions lost 8% of their members over two years and union density fell by 6 percentage points (from 77% in 2006 to 71% in 2008), while unemployment funds were hit by a still larger decline. In 2008, fund fees were more closely linked to the rate of unemployment among the members of each fund. The result was a marked social polarisation of fund fees, in 2009 further sharpened by accelerating unemployment. In addition to describing the consequences of the government policy, this article discusses the ambition of the government to influence wage formation by remodelling the Swedish Ghent system.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • union unemployment funds
  • Ghent system
  • wage formation
  • coverage of collective agreements
  • LO
  • trade union
  • union density
  • density of employers' associations
  • TCO
  • industrial relations
  • Saco

• Union Density in a Global Perspective
  • ISSN: 1024-2589
Anders Kjellberg
E-post: anders [dot] kjellberg [at] soc [dot] lu [dot] se

Sociologi

Forskningsprojekt

Arbetskraftsmigration, fack och arbetsgivare (Forte). Tillsammans med Olle Frödin.

Facklig anslutning ur ett globalt perspektiv (Forte)

Collective Bargaining in Europe (European Trade Union Institute, ETUI, Bryssel)

Anställningsbidrag inom handeln (Handelsrådet). Tillsammans med Olle Frödin, Vesa Leppänen och Ann-Mari Sellerberg.

Skriftförteckning

Priser och utmärkelser

Arbetslöshetskassornas Samorganisa-tions forskningspris 2015 för forskning  om förändringarna i a-kassereglerna och deras effekter på a-kassornas organisationsgrad. Rudolf Meidner-priset 1998 för boken Fackliga organisationer och medlemmar i dagens Sverige (1997; uppdaterad och utvidgad upplaga 2001). Lars Salvius-föreningens stipendium 2001 och 2015. Studentlitteraturs kurslitteraturpris 2018 (hederspris) tilldelad boken Arbete & Välfärd (Åke Sandberg red.) i vilken jag medverkar med ett kapitel.

Doktorsavhandling

Facklig organisering i tolv länder (Arkiv förlag 1983). Handledare: professor Göran Therborn. Opponent: professor Walter Korpi.

Citeringsanalys 1996-2005 att läsa på vetenskapsbloggen Forskningspolitik

Avhandlingen skrevs inom forsknings-projektet "Sverige under socialdemokratin 1932-76" (projektledare: Göran Therborn). Annan publikation av Anders Kjellberg från projektet: "Från industriell demokrati till medbestämmande" (1981)

Intervjuer i urval

Syndicalismes (1/4) - Europe: malaise dans la représentation (franska radiokanalen France Culture 16/2 2015)