Facklig organisering i tolv länder

Trade Union Organisation in Twelve Countries
Författare:
  • Anders Kjellberg
Publiceringsår: 1983
Språk: Svenska
Sidor:
Publikation/Tidskrift/Serie: Forskningsprojektet "Sverige under socialdemokratin 1932-76"
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Arkiv

Abstract english

This dissertation is about the development of power relations in the labour market, with special reference to Sweden under Social Democratic rule 1932-1976. The rate of unionisation and coverage of union workplace organisations are used as indicators of union strength. To get a picture of the power relations between the labour market parties, also the power resources of employers and their attitudes towards trade unions are considered. An internationally comparative and historical method is used. The period after 1930 is analyzed against the background of the previous development of labour relations. Comparisons are made with nine other Western European countries as well as the USA and Australia. After the Second World War, Sweden ranks first in the group of five countries with highest union density. Another group of five countries is situated at the other end of the spectrum, with the remaining two in a middle position. The rate of unionisation is specified for different groups of blue-collar and white-collar workers. It is related to the development of the economic and international political conjuncture, the character and total strength of the labour movemnt and union presence at the workplace level. Among the most important determinants of the high union density in Sweden are not only the strong confederations and national unions of blue-collar and white-collar workers (the centralised feature of Swedish unionism), but also the decentralised character of the union movement, i e the widespread workplace organisations carrying out important functions. In other words: the simultaneously centralised and decentralised character of Swedish trade unions. Another circumstance promoting a high union density is the existence of union unemployment funds in the countries with a high rate of unionisation (Norway is an exception, but on the other hand the Norwegian density is far lower than that in Sweden and other Nordic countries).

1983-09-30
Sal 26, Sociologiska institutionen, Getingevägen 8, Lund
  • Walter Korpi (Professor)

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • department of sociology

E-post: anders [dot] kjellberg [at] soc [dot] lu [dot] se

Sociologi

Forskningsprojekt

Arbetskraftsmigration, fack och arbetsgivare (Forte). Tillsammans med Olle Frödin.

Facklig anslutning ur ett globalt perspektiv (Forte)

Collective Bargaining in Europe (European Trade Union Institute, ETUI, Bryssel)

Anställningsbidrag inom handeln (Handelsrådet). Tillsammans med Olle Frödin, Vesa Leppänen och Ann-Mari Sellerberg.

Skriftförteckning

Priser och utmärkelser

Arbetslöshetskassornas Samorganisa-tions forskningspris 2015 för forskning  om förändringarna i a-kassereglerna och deras effekter på a-kassornas organisationsgrad. Rudolf Meidner-priset 1998 för boken Fackliga organisationer och medlemmar i dagens Sverige (1997; uppdaterad och utvidgad upplaga 2001). Lars Salvius-föreningens stipendium 2001 och 2015. Studentlitteraturs kurslitteraturpris 2018 (hederspris) tilldelad boken Arbete & Välfärd (Åke Sandberg red.) i vilken jag medverkar med ett kapitel.

Doktorsavhandling

Facklig organisering i tolv länder (Arkiv förlag 1983). Handledare: professor Göran Therborn. Opponent: professor Walter Korpi.

Citeringsanalys 1996-2005 att läsa på vetenskapsbloggen Forskningspolitik

Avhandlingen skrevs inom forsknings-projektet "Sverige under socialdemokratin 1932-76" (projektledare: Göran Therborn). Annan publikation av Anders Kjellberg från projektet: "Från industriell demokrati till medbestämmande" (1981)

Intervjuer i urval

Syndicalismes (1/4) - Europe: malaise dans la représentation (franska radiokanalen France Culture 16/2 2015)