Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anna-Lisa Lindén

Anna-Lisa Linden

Professor emerita

Anna-Lisa Lindén

Mat, hälsa och oregelbundna arbetstider

Författare

  • Anna-Lisa Lindén
  • Magnus Lagnevik
  • Klas Sjöberg
  • Eva Svederberg
  • Håkan Jönsson
  • Maria Nyberg

Summary, in Swedish

Maten, måltiden och ätandet är en av grundförutsättningarna för god hälsa. Ensidigt ätande, oregelbundet ätande och småätande är direkta riskfaktorer för ohälsa på både kort och lång sikt. På kort sikt är övervikt ett stort problem. På lång sikt utvecklas ett livsstilsätande under arbetstid som, utöver övervikt, ökar risken för bland annat diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.



Vad man äter och hur man kan planera sitt ätande hänger samman med utbudet av mat och måltider på arbetsplatsen eller i grannskapet. Måltiderna är ofta stressade av de arbetstider man har. Det måste gå snabbt att skaffa fram maten och snabbt att äta den. Ramen kring måltiden, den goda maten och samvaron reduceras ofta till en fråga om att stilla hungern. Det oregelbundna ätandet kännetecknas av småätande av söta saker, smakportioner eller feta och ensidiga matportioner.



Den kunskap denna studie av måltidsituationen lett fram till visar på problemområden som har med arbetsorganisationen, med mat- och måltidsutbudet, med det nödvändiga och det goda ätandet samt med hälsan att göra.

Avdelning/ar

  • Sociologi
  • Företagsekonomiska institutionen
  • Pedagogik
  • Avdelningen för etnologi
  • Sociologiska institutionen

Publiceringsår

2005

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Research Report in Sociology

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

[Publisher information missing]

Ämne

  • Ethnology
  • Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)

Nyckelord

  • oregelbunden arbetstid
  • matkultur
  • hälsa
  • ohälsa
  • stress
  • konsumtion
  • matvanor
  • måltid
  • Mat
  • sociologi

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 91-7267-099-1