Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Enhällig betygskommitté godkänner Imad Rasan som doktor

Chris Matheiu och Imad Rasan
Imad Rasan och hans handledare Chris Matheiu strax efter att betygsnämnden godkänt avhandlingen. Foto: Theo Hagman-Rogowski

Torsdagen den 26 januari försvarade Imad Rasan framgångsrikt sin doktorsavhandling "Women in the Public Sphere in Egypt 2011–2014".

Genom intervjuer och dokumentanalyser undersökte Imad Rasan hur kvinnliga aktivister deltog i den offentliga sfären i Egypten från upproret 2011 till den auktoritära regimens återkomst 2014. Han fann att kvinnorna engagerade sig i sociala rörelser, oppositionella politiska partier och medborgarengagemang, med målet att påverka politiken genom att delta som kvinnor och medborgare och placera sina krav inom ramen för den nationella revolutionen. De utmanade regimens förtryck trots att de fick motstånd från den patriarkala ordningen och maskulina normer i hemmet och i samhället i stort.

När jag frågade dem om de var feminister svarade de att de inte var det, svarade Rasan opponenten, professor Mariz Tadros från institutet för utvecklingsstudier vid University of Sussex.

Professor Mariz Tadros och Imad Rasan
Professor Mariz Tadros och Imad Rasan. Foto: Theo Hagman-Rogowski

Läs mer om Imad Rasans avhandling och disputation på Sociologiska institutionens engelska webbplats.