Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

5 ny

David Wästerfors

Professor

5 ny

Vanskligt och kort : Om våldshändelser bland unga på institution

Författare

  • David Wästerfors

Summary, in Swedish

... en personal ville kasta en burk bearnaisesås i huvudet på mig ...
... då kom det skitmånga personal och bara brotta ned oss, alltså fy fan ...
... alltså konflikter kommer vi inte undan, så enkelt är det ...

I "Vanskligt och kort" analyserar författaren fem händelser från vardagen på särskilda ungdomshem i Sverige, en välkänd plats för många ungdomar med kriminella erfarenheter och psykosociala problem. Genom att närstudera händelser blir återkommande drag tydliga i det våld som kan inträffa vid den här typen av institutionsplacering. Både de unga och personalen får berätta och deras tolkningar jämförs med journalanteckningar och tidigare forskning av bland andra Erving Goffman, Jack Katz, Randall Collins och Hannah Arendt.

Författaren återger de ungas och personalens knep för att undvika våld samt formulerar nya eller nygamla begrepp som anspänd vardaglighet, hopkrympt svängrum, institutionell behärskning och moraliska känslor.

"Vanskligt och kort" vänder sig till studerande vid högskolor och universitet, särskilt inom sociologi, socialantropologi, socialt arbete, socialpsykologi, etnologi, kriminologi och annan beteendevetenskap. Boken riktar sig också till personal och ungdomar vid olika behandlingsinstitutioner.

Manuset har sakgranskats av Sofia Enell, Johanna Esseveld och Sabine Gruber.

Avdelning/ar

  • Sociologi
  • Sociologiska institutionen

Publiceringsår

2019

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Bok

Förlag

Studentlitteratur AB

Ämne

  • Sociology

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-91-44-13542-7