Taking ownership of gaming and disability

Författare:
  • David Wästerfors
  • Kristofer Hansson
Publiceringsår: 2017-10-21
Språk: Engelska
Sidor: 1143-1160
Publikation/Tidskrift/Serie: Journal of Youth Studies
Volym: 20
Nummer: 9
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Taylor & Francis

Abstract english

Gaming among young people with disabilities is often understood within a habilitation frame, as if video and computer games primarily should help to exercise and ‘improve’. Little is known about how these games are used within a private frame, and how young people with disabilities operate their gaming as concrete persons rather than as treatment-receiving clients. Through the use of stories, descriptions, and demonstrations from Swedish youth and young adults with disabilities (muscle diseases, cerebral palsy, and Asperger’s syndrome), we explore these gamers’ practical maneuvers, verbal accounts, and biographical-narrative concerns in relation to digital games. As they strive to bypass or overcome digital inaccessibility, various challenges find their way into their gaming practices, not only to complicate, distract, or disturb them but also to give them extra meaning. Gamer–game identifications turn multifaceted, with disabilities serving as paths both around and into the games’ ‘magical circles’. We suggest partly new concepts – beyond a habilitation frame – to capture how young people struggle to take ownership of gaming and disability: engrossment maintenance, vicarious gamers and biographical as well as situational refuge.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • Ethnology
  • disability
  • youth
  • video and computer games
  • accessibility
  • engrossment
  • identity
  • biographical
  • situational refuge
  • Disability
  • youth
  • video and computer games
  • accessibility
  • engrossment
  • identity
  • biographical and situational refuge

• The Cultural Studies Group of Neuroscience
  • Critical studies in (dis)ability & illness
  • ISSN: 1469-9680
5 ny
E-post: david [dot] wasterfors [at] soc [dot] lu [dot] se

Sociologi

202A

31

Studierektor för forskarutbildningen

31

David Wästerfors är sociolog och skribent med bred erfarenhet av fältarbete och analys.

Han har forskarutbildning och journalistikutbildning från Lunds universitet och har även läst socialpsykologi och estetisk antropologi vid UCLA, University of California Los Angeles.

Forskningsprojekt

1. Våldets förgrund och bakgrund. Sekventiella och institutionella analyser av våldsfall i statlig ungdomsvård (finansierat av Statens institutionsstyrelse)

2. Tillgänglighetens motstånd. Analyser av avsteg från spatial och social framkomlighet för personer med funktionsnedsättningar (med Kristofer Hansson och Hanna Egard, finansierat av Forte)

3. Brottsutredande medborgare. Digital crowdsourcing i civilt spanings- och underrättelsearbete (med Veronika Burcar Alm och Erik Hannerz, finansierat av VR)

Mindre projekt:

• Embarrassing ethnography. Studier av genans i fältarbete.

• Skolsabotage. Fortsatta analyser av skolarbete på särskilda ungdomshem.

• "They are harsher to me than to my friend who is blonde”. Police critique among ethnic minority youth in Sweden (med Veronika Burcar Alm)

• Seductive meetings (med Malin Åkerström, Katarina Jacobsson och Erika Andersson Cederholm)

Fältstudier

Jag har gjort fältstudier på statliga ungdomshem (även pågående) och på habiliteringsenheter och -aktiviteter, i en transnationell affärsvärld (se avhandling), på kriminalvårdsanstalter, bland brottsförebyggare i stadsmiljö och i hjärnskadevården. Som student har jag gjort deltagande observation på förskolor (i rollen som vikarie och sk. vapenfri tjänst) och bland västerlänningar i Tjeckien.

Peer reviewed articles

Handledare

Jag har handlett följande doktorander till disputation:

• Matthias Abelin 2019 (handledare),
  • Sophia Yakhlef 2018 (handledare),
  • Lisa Flower 2018 (handledare),
  • Annika Capelán 2017 (handledare),
  • Katalin Henriksson 2016 (handledare),
  • Daniel Görtz 2015 (huvudhandledare),
  • Goran Basic 2012 (handledare),
  • Tove Harnett 2010 (formellt handledare, i praktiken huvudhandledare).

Opponentskap

Jag har varit opponent vid följande disputationer: Susanne Liljeholm Hansson 2014 (Göteborg), Lars Fynbo 2013 (Köpenhamn), Sara Uhnoo 2011 (Göteborg)

… och vid följande slutseminarier: Christopher Martin 2019 (Lund), Berit Prack 2016 (Halmstad), Ana Maria Vargas Falla 2016 (Lund), Sofia Enell 2015 (Växjö), Zulmir Bečević 2014 (Linköping), Hilma Holm 2010 (Lund), Weddig Runquist 2009 (Lund), Elizabeth Martinell Barfoed 2008 (Lund).

Högskolepedagogik och uppdrag

Jag har gått följande högskolepedagogiska kurser: Lärarrollen vid universitet och högskola, Genusperspektiv i undervisningen, Teaching and Learning through English, Uppsatshandledning för högskolelärare, Kommunikation i undervisningen, Forskarhandledning.

Under 2011-2012 deltog jag i kursen Morgondagens forskningsledare.

År 2006-2008 var jag medlem i redaktionen för Sociologisk Forskning.

År 2012-2014 var jag medlem i styrelsen för Sociologiska institutionen, Lunds universitet.