Makt och vanmakt på äldreboenden

Författare:
  • Tove Harnett
  • Håkan Jönson
  • David Wästerfors
Publiceringsår: 2012
Språk: Svenska
Sidor:
Dokumenttyp: Bok
Förlag: Studentlitteratur AB

Abstract english

Ordet makt ger bestämda associationer. Många tänker på våld eller politik. I denna bok om äldreboenden presenterar författarna ett annat synsätt. Makten finns också mitt i vardagen, bland blöjbyten och duschning, klädesval och läggtider.

Bokens kapitel spänner över en rad teman som på flera sätt knyter an till maktutövning: inträdet till äldreboenden, rutiner, ledarskap, vårdskandaler och döden. Även mer svårupptäckta fenomen tas upp, som sociala band, andrafiering,aktivering, hemlikhet och subtila kontroverser kring de äldres identitet.

Syftet är att ge läsaren en skärpt blick för hur makt och vanmakt gestaltas i välbekanta situationer i dagens äldreomsorg. Forskning visar att omsorgspersonal, boende och anhöriga dagligen involveras i maktutövning, trots att vardagen vid första anblicken inte alltid ter sig särskilt dramatisk.

Boken syftar också till att underlätta diskussioner och ifrågasättanden av det som annars lätt tas för givet. Bör dagens omsorg om de äldsta medborgarna skötas på nya sätt? Kan vardagen på ett äldreboende förändras?

Boken riktar sig främst till universitets- och högskolestuderande inom vård och omsorg, medicin, socialt arbete och vårdsociologi. Den är även relevant för yrkesverksamma och andra med intresse för gerontologi,sociologi, etnologi, socialantropologi, socialpsykologi och studier av välfärdsinstitutioner.

• Social Work
  • Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • institution
  • influence
  • power
  • social work
  • sociology
  • elderly
  • nursing home
  • gerontology
  • sociologi

• ISBN: 978-91-44-07279-1
5 ny
E-post: david [dot] wasterfors [at] soc [dot] lu [dot] se

Sociologi

202A

31

Studierektor för forskarutbildningen

31

David Wästerfors är sociolog och skribent med bred erfarenhet av fältarbete och analys.

Han har forskarutbildning och journalistikutbildning från Lunds universitet och har även läst socialpsykologi och estetisk antropologi vid UCLA, University of California Los Angeles.

Forskningsprojekt

1. Våldets förgrund och bakgrund. Sekventiella och institutionella analyser av våldsfall i statlig ungdomsvård (finansierat av Statens institutionsstyrelse)

2. Tillgänglighetens motstånd. Analyser av avsteg från spatial och social framkomlighet för personer med funktionsnedsättningar (med Kristofer Hansson och Hanna Egard, finansierat av Forte)

3. Brottsutredande medborgare. Digital crowdsourcing i civilt spanings- och underrättelsearbete (med Veronika Burcar Alm och Erik Hannerz, finansierat av VR)

Mindre projekt:

• Embarrassing ethnography. Studier av genans i fältarbete.

• Skolsabotage. Fortsatta analyser av skolarbete på särskilda ungdomshem.

• "They are harsher to me than to my friend who is blonde”. Police critique among ethnic minority youth in Sweden (med Veronika Burcar Alm)

• Seductive meetings (med Malin Åkerström, Katarina Jacobsson och Erika Andersson Cederholm)

Fältstudier

Jag har gjort fältstudier på statliga ungdomshem (även pågående) och på habiliteringsenheter och -aktiviteter, i en transnationell affärsvärld (se avhandling), på kriminalvårdsanstalter, bland brottsförebyggare i stadsmiljö och i hjärnskadevården. Som student har jag gjort deltagande observation på förskolor (i rollen som vikarie och sk. vapenfri tjänst) och bland västerlänningar i Tjeckien.

Peer reviewed articles

Handledare

Jag har handlett följande doktorander till disputation:

• Matthias Abelin 2019 (handledare),
  • Sophia Yakhlef 2018 (handledare),
  • Lisa Flower 2018 (handledare),
  • Annika Capelán 2017 (handledare),
  • Katalin Henriksson 2016 (handledare),
  • Daniel Görtz 2015 (huvudhandledare),
  • Goran Basic 2012 (handledare),
  • Tove Harnett 2010 (formellt handledare, i praktiken huvudhandledare).

Opponentskap

Jag har varit opponent vid följande disputationer: Susanne Liljeholm Hansson 2014 (Göteborg), Lars Fynbo 2013 (Köpenhamn), Sara Uhnoo 2011 (Göteborg)

… och vid följande slutseminarier: Christopher Martin 2019 (Lund), Berit Prack 2016 (Halmstad), Ana Maria Vargas Falla 2016 (Lund), Sofia Enell 2015 (Växjö), Zulmir Bečević 2014 (Linköping), Hilma Holm 2010 (Lund), Weddig Runquist 2009 (Lund), Elizabeth Martinell Barfoed 2008 (Lund).

Högskolepedagogik och uppdrag

Jag har gått följande högskolepedagogiska kurser: Lärarrollen vid universitet och högskola, Genusperspektiv i undervisningen, Teaching and Learning through English, Uppsatshandledning för högskolelärare, Kommunikation i undervisningen, Forskarhandledning.

Under 2011-2012 deltog jag i kursen Morgondagens forskningsledare.

År 2006-2008 var jag medlem i redaktionen för Sociologisk Forskning.

År 2012-2014 var jag medlem i styrelsen för Sociologiska institutionen, Lunds universitet.