Bourdieu-utställning i samarbete med Landskrona Foto 6 april-18 maj!

om social omvandling

Pierre Bourdieu: In Algeria. Testimonies of Uprooting. © Pierre Bourdieu / Fondation Pierre Bourdieu, St. Gall. Courtesy: Camera Austria, Graz.

Untitled,
R 1.
in: Pierre Bourdieu: In Algeria. Testimonies of Uprooting.
© Pierre Bourdieu / Fondation Pierre Bourdieu, St. Gall.
Courtesy: Camera Austria, Graz.

FOTOUTSTÄLLNING:

Pierre Bourdieu: In Algeria. Testimonies of Uprooting.

Sociologiska institutionen, Lunds universitet visar i samverkan med Landskrona Foto fotoutställningen Pierre Bourdieu In Algeria: Testimonies of Uprooting. Utställningen består av ett urval av de foto som Bourdieu tog i Algeriet under åren 1957 – 1960.

6 april - 19 maj 2019 visas fotoutställningen “Pierre Bourdieu: In Algeria. Testimonies of Uprooting.” med ett urval av de foto som den franske sociologen Bourdieu tog i Algeriet under åren 1957 till 1960.

TYGHUSET / KASERNPLAN 6.4 – 18.5. 2019

ÖPPETTIDER TORSDAG – LÖRDAG KL. 12 – 17

ARRANGÖRER Sociologiska institutionen, i samverkan med Landskrona Foto

VERNISSAGE 6 april 2019 kl 18:00

Sociologen Pierre Bourdieu är bland annat känd för sina teorier om kulturellt kapital.

Pierre Bourdieu (1930-2002) var en fransk sociolog som genom sin vetenskapliga gärning kommit att spela stor roll för sociologin och socialantropologin men även för en mängd andra vetenskapliga discipliner. Bourdieu kom till Algeriet 1955 för sin militärtjänstgöring och återvände senare dit som universitetslärare i Alger och kom att stanna fram till 1961. Under åren i Algeriet studerade Bourdieu på nära håll både det traditionella Algeriska samhället och den sociala omvandling som skett i Algeriet under den franska kolonialmakten. Genom dessa studier utvecklades Bourdieu från filosof till samhällsvetare, sociolog och fältarbetande forskare. Han kombinerade en rad olika vetenskapliga metoder som enkäter, observationer, djupintervjuer och geografiska illustrationer men även fotografiet blev en viktig metod för hans forskning.

Läs mer om utställningen på Landskrona Fotos webbplats

Olika arrangemang kommer att ordnas i samband med utställningen, se Bourdieu-tema i samarbete med Landskrona Foto

Du kan också läsa mer om utställningen på tidningen Camera Austria Internationals webbplats.