Familj, migration och välfärd (FAMIV)

Familje- och genusrelationer, migration och välfärdsfrågor

I vår forskningsmiljö arbetar vi med sociologiska analyser av familje- och genusrelationer, migration och välfärdsfrågor. Vi studerar bland annat migranters utsatthet och erfarenheter i skilda delar av världen, nya och föränderliga omsorgsrelationer i den svenska välfärdsstaten, betydelsen av dolda funktionshinder i arbetslivet, demografiska utmaningar för familjer i Kina, samt framväxten och betydelsen av olika arbetsmarknads- och familjepolitiska reformer i Sverige.

Vi arbetar framförallt med olika former av kvalitativa metoder, t.ex. etnografi, dokumentanalys och livshistoriska intervjuer, liksom med innovativ metodutveckling och metodologi (minnesarbete och dagboks- och teckningsintervjuer). Teoretiskt har vi olika ansatser, men vi förenas i vårt intresse av social ojämlikhet och stratifiering, inte minst så som det formulerats inom feministiska, queera och postkoloniala studier.

Anslag

• "Intergenerational care in Sweden: A Study of Relationships, Commitments, and Practices of Care in Everyday Family Life” - Sara Eldén, Terese Anving, Linn Alenius (VR, 2019-2022)
  • "Parenting strategies around children's education in urban China, South Korea and Singapore: A comparative ethnographic study”- Kristina Göransson, Lisa Eklund & Yoonhee Kang (RJ, 2019-2021)
  • "Precariousness at Work: Women Employees in Nordic Companies Outsourced to China, India, and Vietnam” - Helle Rydström, Catarina Kinnvall, Lisa Eklund & Maria Tonini (VR, 2018-2021)
  • "Omsorg om barn i de köpta barnpassningstjänsternas tidevarv: En studie av barnflickor, barn och föräldrar" (Care for children in an era of private market services: A study of nannies, children and parents) RJ 2014-2017 (Sara Eldén and Terese Anving)
  • "Föräldrastödets politik: utveckling, former och aktörer" (The Politics of Parenting Support. Development, Forms and Actors) Forte, 2014-2016 (Åsa Lundqvist and Lisa Eklund)

Senaste publikationerna

• Abdelhady, Dalia, Gren, Nina and Joormann, Martin (eds) (2020), Refugees and the Violence of Welfare Bureaucracies in Northern Europe, Manchester University Press.
  • Eldén, S. and Anving, T. (2019) 'Nanny care in Sweden: The inequalities of everyday doings of care', Journal of European Social Policy 29(5): 614– 626.
  • Eldén, Sara & Anving, Terese (2019). Nanny families. Practices of care by nannies, au pairs, parents and children in Sweden. Bristol: Bristol University Press.
  • Eldén, S. (2019) 'Varför familj? Praktiker, ojämlikheter och sociologisk analys', i Alsarve, J & Löfmark, E (red.) Samhälle i förhandling: Villkor, processer, konsekvenser. Örebro: Örebro University Press
  • Yang, X., Wang, S., & Eklund, L. (2020). Reacting to social discrimination? Men's individual and social risk behaviors in the context of a male marriage squeeze in rural China. Social Science and Medicine, 246, [112729]. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2019.112729
  • Eklund L, Lundqvist Å. (2020). Governing as peers: Reluctant experts and competent parents in the Swedish welfare state. Lien social et Politiques.
    Attané, I., Eklund, L., Merli, G. M., et al (2019). Understanding Bachelorhood in Poverty-stricken and High Sex Ratio Settings: An Exploratory Study in Rural Shaanxi, China. China Quarterly, 240, 990-1017. https://doi.org/10.1017/S0305741019000390