Dåtid, nutid, framtid: en utforskande studie av unga vuxnas preventivmedelsarbete i Sverige

Detta forskningsprojekt handlar om utforska unga vuxnas erfarenheter av preventivmetoder. Syftet med studien är att öka förståelsen för vad det innebär att använda preventivmetoder bland unga vuxna i Sverige. Studien bygger på kvalitativa djupintervjuer med unga kvinnor, män och ickebinära personer mellan 18 och 25 år med någon form av erfarenhet av att använda preventivmetoder. I projektet utgår jag från begreppet ”contraceptive work” (preventivmetodssarbete), vilket jag definierar som att ansvara för att planera, utföra och förhandla kring användning av preventivmetoder i vardagen. Jag undersöker hur detta arbete stratifieras och formas i samverkan med kön, könsidentitet, sexualitet och andra maktordningar. Genom detta projekt vill jag skapa ett nytt teoretiskt ramverk för att förstå preventivmedelsanvändningens olika dimensioner och bidra med en intersektionell analys av preventivmedelsarbete som praktik. Syftet med detta forskningsprojekt är att utöka vår förståelse för vad det innebär att vara preventivmedelsanvändare, nyansera och bredda narrativen kring preventivmetodsanvändning och jobba för att stärka allas reproduktiva och sexuella rättigheter och hälsa.

Delta i studie om preventivmetoder

VI SOM GENOMFÖR STUDIEN

Marie Larsson (Doktorand & forskare)
Sara Eldén (Handledare)
Veronika Burcar Alm (Handledare)

Projektet genomförs vid Sociologiska Institutionen på Lunds universitet. Etikprövningsmyndigheten har godkänt projektet (EPN beslut 2019/4135).