Skiftande maktförhållanden mellan facken när robotar tar över

Professorn i sociologi Anders Kjellberg fick frågan av LO:s tidning Arbetet vad som händer när automatiseringen gör att många LO-jobb försvinner. Kjellberg framhåller att ett krympande LO påverkar maktförhållandena mellan centralorganisationerna LO, TCO och Saco.

LO:s minskade andel av fackmedlemmarna är å andra sidan inget nytt. Arbetet-artikeln redovisar i diagramform utvecklingen mellan 1950 och 2017 utifrån statistik hämtad från Kjellbergs rapport "Kollektivavtalens täckningsgrad samt organisationsgraden hos arbetsgivarförbund och fackförbund" (2018), tabell 41.

Läs artikeln:
Försvagat LO när robotar tar över arbetarnas jobb (Arbetet, 1 juni 2018)

Kjellbergs rapport:

Anders Kjellbergs personliga sida här på institutionens webbplats.

Anders Kjellberg

Anders Kjellberg är professor i sociologi och forskar bland annat om arbetskraftsmigration och fackliga organisationer.