Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Marie Larsson har försvarat sin avhandling om preventivmedelsarbete och är nybliven doktor i sociologi

Marie Larsson skålar i bubbel.

Tisdagen den 19 december försvarade Marie Larsson framgångsrikt sin avhandling “The Work of Contracepting : Young people's experiences and practices with contraceptives in Sweden” och kan ny titulera sig doktor i sociologi.

Opponent och respondent samtalar framför en presentation på stor skärm.
Opponenten Petra Nordqvist från University of Manchester presenterade avhandlingen.

Marie Larssons avhandling belyser det arbete som ligger till grund för ungas erfarenheter och praktiker kring preventivmetoder. Intervjuer med unga i åldern 18 till 29 år visar på att arbetet med prevention är något som de intervjuade inte tar lätt på och att arbetet är ständigt pågående och inte tar slut, en process där många små beslut tas efter varandra. 

− Att vara informerad kräver mycket arbete. Kunskap och känslor sammanflätas, det är både rationellt och emotionellt, sa Marie Larsson under disputationen om hur beslut om preventivmedel tas.

Den stora delen av arbetet ligger på dem som kan bli gravida och det finns i Sverige idag 13 preventivmetoder för kvinnor och bara två för män. För de här personerna som förväntas ansvara för prevention av framför allt graviditeter så är vänner viktiga men också partners. 

− Det är fascinerande arbete och en fin bit sociologi med rik data som det var ett nöje att läsa, sa fakultetsopponenten universitetslektor Petra Nordqvist, University of Manchester.

En enhällig betygskommitté godkände avhandlingen.

Tre forskare skålar i bubbel.
Marie Larsson med handledarna Carl-Göran Heidegren and Veronika Burcar Alm.

Läs mer om Marie Larssons doktorsavhandling.