Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Låt oss låtsas att detta inte är ett möte!

Foto på folk runt ett bord och en dator. Foto: Unsplash.

Möten är vanliga i vårt samtida arbetsliv, men de förbises ofta i akademiska studier och definieras ibland som tomma eller tråkiga av anställda. Tre sociologiforskare bidrar nu med insikter om möteskultur.

Malin Åkerström, David Wästerfors och Sophia Yakhlef vid Sociologiska institutionen i Lund har skrivit artikeln Meetings or Power Weeks? Gränsarbete i ett transnationellt polisprojekt publicerat i Qualitative Sociology Review.

Även om möten kan beskrivas som tråkiga eller tomma av anställda återkommer möteskulturen igen och igen.

Det verkar finnas dolda sätt att införliva möten i dagens arbetsliv utan att väcka kritik om meningslösa aktiviteter och avsteg från vad som verkligen borde göras.

En strategi illustrerades i en studie av ett transnationellt polisprojekt. Poliskultur brukar hylla synlig brottsbekämpning och är förknippad med handlingskraft, fysisk seghet och att fånga brottslingar. De poliser som var involverade i projektet betonade behovet av att undvika ”många möten”, men konstruerade samtidigt sitt projekt kring möten. Ändå var projektet framgångsrikt.

Artikeln analyserar denna paradox. Poliserna gjorde om vissa möten till ”riktigt polisarbete” genom att diskursivt och praktiskt flytta mötena från kategorin byråkrati och det som kan associeras med byråkrati, nämligen formalitet, styvhet och dokumentation.

Det viktigaste exemplet är hur ett “operational action group meeting" (operativt handlingsgruppsmöte) döptes om till ”powerweeks" (maktveckor), vilket avlägsnade ordet ”möte” och ledde till ökad informalitet och multitasking under dessa sammankomster.

Malin Åkerström är professor i sociologi vid Sociologiska institutionen, Lunds universitet. Hennes forskning fokuserar på etnografiska studier av social kontroll och sociala avvikelser (deviance). Hennes senaste bok heter Suspicious Gifts - Bribery, Morality, and Professional Ethics, och hon har också publicerat Betrayal and Betrayers - The Sociology of Treachery and Crooks and Squares - Lifestyles of Thieves and Addicts. Hon har också publicerats i The Sociological Review, Symbolic Interaction, and Sociological Perspective.

David Wästerfors är professor i sociologi vid Sociologiska institutionen, Lunds universitet, och undervisar i sociologi och kriminologi. Hans forskning är ofta inriktad på interaktioner, institutioner, känslor och social kontroll. Han har slutfört tre forskningsprojekt med etnografisk data från svenska ungdomshem (om konflikter, skola och våld). Ett relaterat intresse är kvalitativ metodik, som visas i boken Analyze! Crafting Your Data in Qualitative Research, skriven med Jens Rennstam och publicerad 2018. Andra intressen inkluderar narrativ analys, socialpsykologi, tillgänglighetsstudier och etnometodologi. För närvarande arbetar han med två projekt, ett om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning i urbana och digitala miljöer, och ett annat om människors digitala diskussioner och crowd sourcing kring kriminella händelser.

Sophia Yakhlef är lektor vid Sociologiska institutionen, Lunds universitet. Hon tog sin doktorsexamen i sociologi 2018. Hennes forskningsintressen inkluderar samarbete, gränspolicy, migration, kön, identitet, maskulinitet, organisationskultur, mötessociologi och emotionshantering. Hon forskar för närvarande på humorns roll i polissamarbete, framgångsrika samarbeten, samt prestationer, hinder, samarbete och identitet på gymnasiet med elever som använder alkohol och droger.

Malin Åkerström, David Wästerfors och Sophia Yakhlef ingår i forskarmiljön Kriminal- och socialvetenskapligt nätverk på Sociologiska institutionen, en forskarmiljö som vill vidga analysen av brott och straff. Läs mer på deras sida: Sociologisk kriminologi.

Malin Åkerströms personliga sida

David Wästerfors personliga sida

Sophia Yakhlefs personliga sida