Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Framtida hot mot den svenska modellen diskuterades i Arbetsvärldens podcast

Inskränkt strejkrätt, begränsade sympatiåtgärder, förstatligad a-kassa är några av de politiska förslag som idag hotar den så kallade svenska arbetsmarknadsmodellen. Anders Kjellberg, professor i sociologi, var inbjuden som gäst i tidningen Arbetsvärldens podcast Arbete och fritid (13/5) för att tala om maktförhållandena på den svenska arbetsmarknaden.

Enligt den svenska modellen är en stor andel löntagare med i facket och det finns en hög facklig närvaro på arbetsplatser. Den svenska modellen innebär att arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna gemensamt förhandlar om vad som gäller kring löner och villkor.

Anders Kjellberg pratade i Arbetsvärldens podcast om flera framtida hot mot den svenska modellen, bland annat den inskränkta konflikträtt som föreslagits av Svenskt Näringsliv genom införandet av en proportionalitetsregel och förbud mot sympatikonflikter. Även förslaget om obligatorisk a-kassa, som kan minska viljan att gå med i facket, diskuterades, och bantad eller politiskt styrd public service, där Anders Kjellberg nämnde Ungern och Polen som exempel.

År 2020 inträffade för första gången inte en enda strejk i en avtalsrörelse. Är det ett tecken på att de svenska facken försvagats?

Diskussionen landade i ett nej, eftersom det har lagts många strejkvarsel och sådana också utgör ett påtryckningsmedel på arbetsgivare.

Även vad som blir effekterna av pandemin för den fackliga organiseringen diskuterades i podden.

I samtalet deltog också Britta Lejon, ordförande ST, Samuel Engblom, samhällspolitisk chef, TCO och Mikael Feldbaum, chefredaktör Arbetsvärlden.

Lyssna på Arbetsvärldens podcast Arbete och fritid på arbetsvarlden.se (Podden är inspelad 12/5 och publicerades 13/5 2021.)


Anders Kjellbergs rapporter, som delvis fungerade som underlag för samtalet: