Aldrig i modern tid har det arbetande Europa ställts inför så grundläggande förändringar, menar Allan Larsson* i inledningen till boken. Han beskriver hur vi befinner oss i början av flera kraftfulla omställningsprocesser - en innovationsdriven digital omställning, en policydriven klimatomställning, och en pandemidriven omstrukturering av viktiga delar av vår ekonomi och vårt sätt att arbeta.
Fyra forskare från Sociologiska institutionen i Lund bidrar med kapitel i boken: Åsa Lundqvist, Susanne Boethius, Christopher Mathieu och Anders Kjellberg.
Åsa Lundkvist skriver om utmaningar för ett hållbart arbetsliv för äldre kvinnor i Europa. Susanne Boëthius och Christopher Mathieu undersöker hur samspelet mellan innovation och arbetskvalité påverkar hållbart arbete. Anders Kjellberg reflekterar över den svenska arbetsmarknadsmodellen ur ett europeiskt perspektiv.
Utmaningar för ett hållbart arbetsliv för äldre kvinnor i Europa
Forskning visar att äldre förvärvsarbetande kvinnors (55-64+) välmående är sämre vid en jämförelse med andra grupper på arbetsmarknaden. De är mer benägna att gå i förtidspension eller gå ner i arbetstid, de utsätt för stora fysiska och psykiska påfrestningar i arbetslivet och de sjukskriver sig oftare jämfört med andra grupper.
I kapitlet "Challenges to a sustainable working life for older women in Europe" som har skrivits av bland andra* professor i sociologi Åsa Lundqvist, presenteras och analyseras de senaste årens forskning om vilka konkreta utmaningar som äldre kvinnor möter i förvärvslivet. Perspektivet är europeiskt och syftet med kapitlet är att genom tidigare studier identifiera både de utmaningar som finns men också vilka erfarenheter som underlättar för denna grupp kvinnor att stanna kvar i arbetslivet.
Tre teman lyfts fram som särskilt utmanande för dessa kvinnor. Ett första tema handlar om erfarenheter av diskriminering. Här ingår allt från löneskillnader till åldersdiskriminering men också det faktum att äldre kvinnor har huvudansvaret för omsorgsarbetet i hemmet och inte sällan behöver gå ner i arbetstid för att ta hand om antingen barnbarn eller äldre familjemedlemmar. Ett andra tema handlar de utmaningar kvinnorna möter i relation till hälsa och välmående, där såväl den fysiska och psykiska hälsan står i centrum. Slutligen lyfts den hållbara arbetsplatsen fram som ett viktigt tema, där frågor om medbestämmande, autonomi och flexibilitet framhålls som viktiga komponenter för ett hållbart arbetsliv även för gruppen äldre kvinnor.
“The virtuous spiral”, som bygger på medarbetarnas deltagande i innovationsaktiviteter och förbättringar av jobbkvaliteten i linje med agendan för hållbart arbete.